Utrechtse boa's krijgen bodycams, hoop op minder geweldsincidenten

© ANP
UTRECHT - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Utrecht worden uitgerust met bodycams. Het gaat om een proef van een half jaar met 24 bodycams. Daarna wordt bepaald of de camera permanent wordt ingezet als beschermingsmiddel.
Boa's vragen al langere tijd om extra beschermingsmiddelen. Zo waren er onlangs nog demonstraties waar boa's een wapenstok en pepperspray eisten. Die krijgen de Utrechtse boa's niet, maar uit onderzoek blijkt dat het aantal geweldsincidenten substantieel daalt wanneer een handhaver is uitgerust met een bodycam. Mogelijk komt dit omdat mensen zich geremd voelen wanneer ze weten dat ze worden gefilmd.
Boa Joost van der Louw is blij met de bodycams. Hij verwacht dat agressie erdoor zal verminderen: "Je ziet een duidelijke rode ring en ik geef ook aan dat ik begin met filmen. Mensen die kwaad en agressief zijn realiseren zich dan hopelijk dat ze geen gekke dingen moeten doen."
Vorig jaar zijn in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag pilots met de bodycam geweest. Die steden hebben de bodycam inmiddels toegevoegd aan het beschermingspakket van hun medewerkers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.