Boze boeren willen in De Bilt op de openbare weg demonstreren

BILTHOVEN - Protesterende boeren van Farmers Defence Force (FDF) willen morgen op de Biltse Rading op de weg demonstreren. Voorman van de actiegroep Mark van den Oever zei dat vanmiddag. "We komen te staan op de Biltse Rading en niet zoals vorige keer in een hoekje weggedrukt bij de sportvelden. Deze keer staan we op de openbare weg. Daar hebben we ruim plaats voor ons podium en de muziek en de led-schermen en dergelijke."
In het voorlopige programma dat FDF vannacht bekend heeft gemaakt staat dat de actie om 13.30 uur begint. Er worden geen voertuigen voor de deur van het milieuinstituut geparkeerd, zegt FDF-voorman Mark van den Oever. Volgens hem is er bij het RIVM niet voldoende ruimte voor het uitgebreide programma van de boeren.

Veiligheidsregio Utrecht

Halverwege de middag maakte de Veiligheidsregio Utrecht bekend dat tractoren morgen verboden zijn bij de bijeenkomst en dat er maximaal 2000 demonstranten welkom zijn. Farmers Defence Force was meteen daarna niet bereikbaar voor een reactie
De gemeente De Bilt heeft vandaag overleg met de Veiligheidsregio Utrecht en de politie en wil nog niet reageren bij RTV Utrecht. De Bilt kondigde eerder aan dat ze demonstrerende boeren naar de Biltse Rading wou leiden. De actie zal, zoals het er nu naar uitziet, eindigen om 16.45 uur.
Trekkerprotest op de Biltse Rading, 16 oktober 2019.
Trekkerprotest op de Biltse Rading, 16 oktober 2019. © RTV Utrecht/ Elisa van der Vlist
Eerder riep FDF Nederlanders al op om thuis te werken morgen. De boeren zijn van plan om met landbouwvoertuigen naar Bilthoven te komen, hoewel dat op veel kritiek kan rekenen. "We willen ons netjes gedragen", zegt Van den Oever. "We hopen wel dat iemand van RIVM woensdag op ons podium met de boeren komt praten, want dat is nog steeds niet gebeurd", zegt hij.
De actievoerders vinden dat het RIVM "stikstofsjoemelcijfers" verspreidt. Bij een eerder protest in oktober kwam de RIVM-directeurt naar het actieterrein om met de demonstranten te praten.

Krachtvoer

FDF en boerenorganisatie Agractie verwachten woensdag duizenden boeren in De Bilt. Na woensdag voorzien zij wilde acties op andere plaatsen in het land, tot de omstreden voermaatregel van Landbouwminister Carola Schouten van tafel is. Zij wil de ammoniakuitstoot van koeien verminderen door het eiwitgehalte in krachtvoer te verlagen.
Waar protesteert Farmers Defence Force tegen?
Rijkswaterstaat hoopt volgens een zegsman dat de boeren niet met tractoren op de snelweg gaan rijden, want dat is "levensgevaarlijk en verboden." Als dat toch gebeurt, moet de politie volgens de wegbeheerder ingrijpen. "Maar het is lastig, want niemand weet wat er precies gaat gebeuren."
Een woordvoerder die namens de boeren uit het noorden spreekt zegt dat ze via provinciale en lokale wegen zullen rijden. Farmers Defence Force durft echter niet te garanderen dat overal in Nederland de tractoren de snelweg zullen mijden.

Op de trekker

In een eerder verstuurder persbericht liet FDF weten aan die oproep geen gehoor te geven. "We laten ons niet aanpraten dat 'met de auto komen meer begrip in Nederland oplevert', kom op zeg! We zijn het stadium van ludiek actievoeren inmiddels echt wel voorbij! De trekker is van ons. Wij komen op de trekker."
Burgemeesters en wethouders van acht gemeenten in de Gelderse Vallei - waaronder Rhenen, Renswoude en Veenendaal - hebben Schouten gevraagd om meer maatwerk in de regels. In een brief aan de minister stellen ze dat ze willen voorkomen dat de boerenacties nog verder verharden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.