RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kunstenaar Lasse wil met linosnijden een bijdrage leveren aan maatschappelijke veranderingen

1/6
ZEIST - Misschien heb je het wel eens gedaan op de middelbare school: linosneden maken. Wereldberoemde kunstenaars zoals Henri Matisse en Wassily Kandinsky hebben linosneden gemaakt, en ook Escher heeft er als jongen mee gewerkt. Kunstenaar Lasse van den Dikkenberg uit Utrecht gebruikt de techniek ook. Hij maakt er kunst mee waarmee hij het maatschappelijke debat wil aanzwengelen.

Die maatschappelijke betrokkenheid is voor Lasse niet nieuw. Hij schreef bijvoorbeeld al vaak politieke opiniestukken. "Voor mij is dit een soort vertaling van dat soort ideeŽn. Ik vind het belangrijk om met mijn kunst een bijdrage te leveren aan maatschappelijke veranderingen."

Kunstenaar Lasse wil met linosnijden een bijdrage leveren aan maatschappelijke veranderingen


Lasse heeft met zijn linosneden in binnen- en buitenland geŽxposeerd. Nu heeft hij een tentoonstelling in de kledingzaak van zijn moeder. Daar hangen naast zijn politieke werken ook bekende gebouwen uit de regio, zoals slot Zeist, de Domtoren en de Inktpot.

 De Inktpot, Utrecht De Inktpot, Utrecht | Foto: Lasse van den Dikkenberg

De afgelopen maanden had Lasse ineens veel tijd omdat zijn horeca bijbaan stopte. En door de lockdown zat hij veel meer thuis, in plaats van dat hij de natuur in kon. En dus kwam er ruimte voor een nieuw thema in zijn werk. "Ik merkte dat ik de natuur miste en ben daarom begonnen om linosnedes van de natuur te maken."

 Schildpad in een fantasiewereld Schildpad in een fantasiewereld | Foto: Lasse van den Dikkenberg

Voor Lasse zijn linosneden democratische kunst. Want doordat het vrij goedkoop is om te maken en je het vaker kunt afdrukken, is het voor veel meer mensen bereikbaar dan bijvoorbeeld een schilderij. "Als je een kunstwerk aan de muur hebt kijk je er veel langer naar dan als het in een museum hangt. Daar kijken mensen er maar zo'n 10 seconden naar. Als je er elke dag naar kunt kijken is de beleving veel intenser."

 Trump wordt van zijn sokkel getrokken Trump wordt van zijn sokkel getrokken | Foto: Lasse van den Dikkenberg

De werken van Lasse zijn tot en met 12 september te zien bij De Klop Mode in Zeist.

 In de voetsporen van Matisse en Kandinsky In de voetsporen van Matisse en Kandinsky | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half negen 's ochtends en het programma wordt daarna ieder uur herhaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -