Kubus in Kamerik moet inwoners bewust maken van bodemdaling

WOERDEN - Nee, het is geen nieuwe hangplek voor jongeren of een kunstwerk dat de openbare ruimte moet opfleuren. De kubus die vandaag geplaatst werd in het dorpje Kamerik is een fotohokje. De gemeente hoopt dat mensen in het blokvormige object stappen, een kiekje maken en die op social media plaatsen.
In de kubus heb je de ervaring dat de bodem verzakt.
In de kubus heb je de ervaring dat de bodem verzakt. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
"En als mensen dat zien dan hebben ze ook meer het besef van: we moeten met elkaar wat doen", legt de Woerdense wethouder Arthur Bolderdijk uit. "Ik hoop echt dat er veel mensen komen kijken en dat er een bewustzijn ontstaat."

Scheve kerktoren

Bolderdijk doelt op bewustwording over bodemdaling. Wie in de kubus stapt, ervaart namelijk een beetje hoe het is als de grond verzakt door de tekeningen aan de muur van een scheve horizon en kerktoren. De slappe, dalende veenbodem is een groot probleem in Woerden en omgeving. Jaarlijks worden er vele miljoenen geïnvesteerd om de problemen door bodemdaling op te lossen.
Een kubus in Kamerik leert de inwoners wat over bodemdaling
"Hier in Kanis bijvoorbeeld", vertelt Arend van Woerden die projectmanager bodemdaling is. "De openbare ruimte is hier met 70 centimeter gedaald in 50 jaar. We moeten alles weer op hoogte brengen. De weg en de riolering zijn verzakt. Het kost veel geld om alles weer te repareren."
In de kubus heb je de ervaring dat de bodem verzakt.
In de kubus heb je de ervaring dat de bodem verzakt. © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Groen vs stenen

Dat geld wordt grotendeels door de gemeente opgehoest, maar inwoners kunnen ook hun steentje bijdragen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de grond in hun tuintje niet opdroogt, want droge veengrond klinkt in en verzakt. Bolderdijk: "Je moet er voor zorgen dat het water de grond in gaat dus. En dat kun je heel envoudig doen door je tuin groen te houden in plaats van er tegels neer te leggen."
Bij de opening van de kubus loopt het trouwens nog niet meteen storm. Alleen medewerkers van de gemeente laten zich fotograferen. Kamerikers hebben nog zes weken de tijd om zelf in de de kubus een foto te nemen. Daarna krijgt de kubus een plekje in het Natuur en Mileu Educatiecentrum InBredius in Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.