RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Trekkerverbod bij boerenprotest De Bilt: FDF zegt tegen achterban 'kom met de auto'

BILTHOVEN - Trekkers zijn morgen bij het landelijke boerenprotest in De Bilt niet toegestaan. Dat hebben burgemeesters Den Oudsten van Utrecht en Potters van De Bilt namens de Veiligheidsregio Utrecht besloten. Farmers Defence Force roept de boeren op om met de auto te komen.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) zegt dat ook de coronaregels moeten worden gehandhaafd. Vandaag werd bekend dat de besmettingen in de regio fors zijn toegenomen, de VRU benadrukt daarom dat er maximaal 2000 demonstranten zijn toegestaan die op anderhalve meter afstand van elkaar mogen protesteren.

Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force zegt in een reactie op social media dat hij hoopt dat zijn achterban met ander vervoer komt: "Ik roep jullie op om allemaal met de auto te komen, en in zeer grote getalen, zodat we een strakke demo kunnen neerzetten."

Dat levert ernstige risico's op voor het verkeer, geeft kans op wanordelijkheden en belemmert hulpdiensten in hun werk"
Veiligheidsregio Utrecht over het trekkerverbod

"FDF kon niet aangeven hoeveel tractoren op de demonstratie af zullen komen en geeft aan het aantal moeilijk te kunnen beÔnvloeden", staat in een persbericht van de burgemeesters. "Bovendien roept de organisatie de afgelopen dagen via (sociale) media op met landbouwvoertuigen af te reizen naar de demonstratielocatie. Daardoor is er een risico dat landbouwvoertuigen in groten getale afreizen. Dat levert ernstige risico's op voor het verkeer, geeft kans op wanordelijkheden en belemmert hulpdiensten in hun werk."

Trekkers ook vandaag al verboden
Daarom heeft de Veiligheidsregio Utrecht besloten om voor vandaag en morgen een verbod in te stellen "op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, parkeerplaatsen en andere openbare plaatsen in de provincie Utrecht", schrijft de VRU.

Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force zegt dat het verbod een poging is zijn organisatie te dwarsbomen. Toch ziet hij voor de demonstranten ook voordelen aan het trekkerverbod: "Het makkelijke is: je bespaart een hoop brandstof en je bent sneller thuis."

RIVM
Farmers Defence Force wil naar het RIVM omdat dat instituut in de ogen van de boeren "stikstofsjoemelcijfers" verspreidt. "Dit instituut waar politieke keuzes overheersen boven wetenschappelijk bewijs. Nu dit instituut een politiek instrument wil zijn in plaats van wetenschappelijk, mag het zich - opnieuw - verantwoorden op: 22 juli", stond in een FDF-persbericht met de titel 'Naar het hol van de stikstof sjoemelaars van Nederland'.

FDF riep alle boeren van Nederland op om naar Bilthoven te komen en actie te voeren om de veevoermaatregel van tafel te krijgen. Landbouwminister Schouten wil dat boeren per 1 september de hoeveelheid eiwit in veevoer verminderen, omdat dat veel uitstoot zou schelen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -