Start bouw woningen Sluiseiland Vianen volgende maand

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIANEN - Het Sluiseiland wordt omgetoverd tot een unieke woonwijk. Op het zuidelijke deel van het eiland is de grond inmiddels bouwrijp gemaakt. De nieuwe bewoners van het eiland kunnen niet wachten tot ze er hun huis zien verrijzen. "Het mag van mij gisteren beginnen," zegt Jannie Broer lachend.
Nieuwe bewoners van het Sluiseiland Vianen kijken uit naar hun nieuwe woonplek
Jannie Broer is één van de nieuwe bewoners van het Sluiseiland. Ze heeft als kind ook op het Sluiseiland gewoond in één van de huizen die er nu nog staan. Haar vader was sluiswachter en ze woonden dus in het sluiswachtershuis. Broer: "We woonden in het huis op de hoek. Ik heb hier herinneringen aan mijn ouders, mijn broers en de buurtkinderen. Het is een heel leuke plek om groot te worden. Ik denk dat het fijne gevoel van toen weer terugkomt nu ik er weer ga wonen."
Jannie Broer is lid van de CPO groep, het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Een zelfbouwgroep met een eigen architect en aannemer. De rest van de huizen op Sluiseiland wordt gebouwd door Smit's bouwbedrijf.

Weerstand

Bewoners die tegenover het Sluiseiland wonen hebben eerder geprobeerd de bouw van woningen tegen te houden. Ze waren bang voor een 'muur van woningen' waarop ze straks uitkijken. René van Ziel, ook bestuurslid van de zelfbouwgroep, kent de zorgen van de omwonenden. Toch denkt hij dat de woningen die zij laten bouwen niet vervelend zullen zijn voor de omwonenden. Van Ziel: "Ons stuk wordt in ieder geval geen muur van woningen, het wordt een speels geheel." Hij begrijpt wel dat die zorgen er voor de bewoners aan de overkant zijn geweest.
In het begin verliep het contact met de buren niet netjes, erkent René van Ziel. Maar volgens hem gaat dat nu beter. "Er zijn verschillende deelnemers in ons plan die contact hebben met de mensen aan de overkant. Er zijn zelfs mensen die van de overkant nu op het eiland komen wonen."
Tot aan de Raad van State hebben buurtbewoners geprocedeerd. Ze vonden de nieuwbouw te hoog en er zouden meer huizen komen dan hen was voorgehouden door de gemeente. De bewoners zijn uiteindelijk in het ongelijk gesteld.

Nog woningen beschikbaar

Er is nog een aantal woningen beschikbaar in het zelfbouwproject. "Er was meer behoefte aan appartementen dan aan herenhuizen. Dus hebben we de plannen een beetje aangepast en zijn er nu nog drie appartementen in de verkoop gegaan," vertelt René van Ziel.
Volgens hem ligt het gebrek aan vraag voor woningen op het Sluiseiland aan de woningen die worden gebouwd in Hoef en Haag. Mensen die op zoek zijn naar een huis kunnen daar hun huis ook vinden. "Er lijkt dus in de binnenstad meer vraag naar appartementen. Daarom is een aantal huizen nu omgebouwd tot appartementen en die zijn nu nog beschikbaar."

Sleepbootdagen

Er zijn zorgen over de toekomst van de Sleepbootdagen in Vianen. Het grote evenement wordt ééns in de twee jaar in de stad gehouden, bij het Sluiseiland. Sommige mensen zijn bang dat het evenement niet meer kan plaatsvinden bij het eiland als het straks bebouwd is, omdat er te weinig plek is. Van Ziel: "Ik hoop dat het wel doorgaat. Dat ze zeker blijven komen." Het gaat erom of de vereniging van de sleepbootdagen de plannen bij het eiland kunnen waarmaken. "Wij zullen er alles aan doen om hen tegemoet te komen in de plannen die ze hebben," zegt René.
Ook Jannie Broer hoopt dat de Sleepbootdagen gewoon bij het Sluiseiland blijven. "Het is één van de redenen dat je het leuk vindt om hier te wonen, dat er ook wat te doen is. We zouden het heel geweldig vinden," aldus Jannie.

Loopbruggetje

Het Sluiseiland blijft voor iedereen toegankelijk als straks de woningen af zijn. Het blijft een openbaar terrein en er komt een fietspad en een wandelpad. "En op de kop van het zuidelijk deel van Sluiseiland is ook een loopbrug gepland naar het vasteland. Zodat je een heel mooi rondje kunt lopen", vertelt René van Ziel.
Jannie Broer en René van Ziel kijken er naar uit om in hun nieuwe woning op het Sluiseiland te wonen. "We hebben nog steeds de hoop dat we volgend jaar de kerst 2021 op het Sluiseiland kunnen vieren", zegt René van Ziel. Als de start van de bouw eind van dit jaar nog start, dan zou dat nog steeds haalbaar moeten zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.