Poolse verdachte ontkent moord of doodslag op landgenoot in Bunschoten

© GinoPress
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Een 38-jarige Pool die drie maanden geleden dood werd aangetroffen in een woning van Poolse arbeiders in Bunschoten, is mogelijk door een ongelukkige duw om het leven gekomen. Dat zegt de advocaat van de, eveneens Poolse, verdachte die in verband met het incident werd aangehouden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Pool van moord danwel doodslag.
Vandaag was in de rechtbank in Utrecht een eerste inleidende zitting in de zaak. De 33-jarige verdachte Tomasz M., die in afwachting van de rechtszaak is vrijgelaten, was daar niet zelf bij.

Vaak ruzie

M. woonde met het slachtoffer en zes andere Polen samen in een rijtjeshuis in de Hoekstraat. Zij sliepen daar met meerdere mensen op een kamer. Omwonenden zeggen dat er regelmatig ruziegeluiden te horen waren. Volgens advocaat Jaap Baar had zijn client al langere tijd problemen met een aantal medebewoners. Ook de avond voor het dodelijke incident op 15 april zou er een hevige ruzie zijn geweest.
Volgens zijn raadsman werd M. 's nachts door het slachtoffer aangevallen. Hij zou zijn belager van zich af hebben geduwd en de kamer uit zijn gevlucht. Hij zou toen niet direct hebben gemerkt wat de gevolgen waren van de duw. Later zou hij van medebewoners hebben gehoord dat het niet goed ging met de andere man. Toen de politie arriveerde was het slachtoffer overleden.

Moord of mishandeling

De precieze doodsoorzaak is nog onduidelijk. Het OM verdenkt M. van moord cq. doodslag, danwel zware mishandeling met de dood tot gevolg. Dat zou zijn gebeurt door het uitoefenen van geweld op de hals van het slachtoffer of door het veroorzaken van een fatale val. Maar volgens de verdediging had het slachtoffer al een zwakke gezondheid en zou dat in combinatie met een duw en een val mogelijk fataal kunnen zijn geweest.
Er is door het NFI sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer. Dat moet meer duidelijkheid geven over de doodsoorzaak en de rol van de verdachte. Het OM en de verdediging willen weten in hoeverre oude verwondingen van de man kunnen hebben meegespeeld. Het gaat dan onder meer om gebroken ribben.
De verdachte heeft van 15 april tot 4 juni in voorarrest gezeten. De rechtbank besloot daarna dat hij het proces in vrijheid mag afwachten. De rechtbank wil de zaak op 7 oktober inhoudelijk behandelen. Dan worden alle feiten met de verdachte besproken en komt het OM met een strafeis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.