IJsbeer Yura overleden na 'wild spelen' met eigen zus, moeder greep niet in

© Ouwehands Dierenpark
RHENEN - IJsbeer Yura is waarschijnlijk overleden door toedoen van haar oudere zus Sura. Moeder Freedom koos er daarbij bewust voor om haar jong niet te beschermen. Dat concludeert Ouwehands Dierenpark in Rhenen op basis van eigen onderzoek.
Yura overleed begin juni toen ze zes maanden oud was. De dierentuin zei vorige maand al dat dit kwam door "een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden". Nu laat Ouwehands Dierenpark weten wat er vermoedelijk is gebeurd.
De ijsbeertweeling Yura en Yuka verbleven samen met zus Sura, moeder Freedom en oma Huggies in hetzelfde verblijf. Het viel de verzorgers al eerder op dat Freedom erg beschermend was naar Yura toe.
Op het moment dat de vijf jaar oude en driehonderd kilo zware Sura hardhandig met haar jongere zusje begon te spelen, hield Freedom zich echter afzijdig. Zij verdedigde haar jong niet meer, waarna Yura overleed aan de gevolgen van interne bloedingen.
Uit onderzoek van de dierentuin blijkt nu dat Yura leed aan een luchtweginfectie. Vermoedelijk had moeder Freedom dit door. Ouwehands Dierenpark laat weten dat ijsbeermoeders hun jong vaak niet verzorgen als ze mogelijk iets mankeren. "Freedom heeft in dit geval de 'natuur' haar gang laten gaan", zegt het park.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.