Vijfheerenlanden kan dromen: wat te doen met 31 miljoen?

VIJFHEERENLANDEN - Wat te doen met 31 miljoen? Voor die vraag staat Vijfheerenlanden. De gemeente heeft onlangs haar Eneco-aandelen verkocht voor bijna tachtig miljoen euro. Een groot deel gaat naar reservepotjes; maar nu er nog zoveel geld in het laatje ligt, weet iedere partij er wel een bestemming voor, blijkt uit een belronde langs de fractievoorzitters.
De gemeente Vijfheerenlanden ontving bijna tachtig miljoen euro voor de Eneco-aandelen.
De gemeente Vijfheerenlanden ontving bijna tachtig miljoen euro voor de Eneco-aandelen. © RTV Utrecht
We willen het geld geven aan mensen die het zwaar hebben.
Joop van Montfoort, fractievoorzitter PvdA

Woningbouw en bereikbaarheid

Hun ideeën lopen uiteen van armoedebestrijding tot het aanleggen van snelfietsroutes. De grootste partij, het CDA, pleit voor woningbouw in de kleine kernen van Vijfheerenlanden. "Er wordt daar te weinig gebouwd", zegt fractievoorzitter Maria de Jong. Ook rondwegen in Nieuwland en Lexmond en dorpshuizen staan op het wensenlijstje van het CDA.
Voor de SGP, met vijf zetels in de gemeenteraad, staat het thema bereikbaarheid bovenaan. "We hebben nog steeds een probleem met sluipverkeer in Meerkerk", licht SGP'er Evert Geluk toe. "Daar moet een oplossing voor gevonden worden." Als het aan Geluk ligt, moet ook de leefbaarheid van de kleine kernen op peil blijven. "En ja, dat kost geld."
Verslaggever Annemarie de Wit doet een belronde langs lokale politici: wat te doen met 31 miljoen?

Armoedebestrijding en duurzaamheid

Meerdere fractievoorzitters verwijzen naar de coronacrisis. De PvdA zet in op armoedebestrijding. "We willen het geld geven aan mensen die het zwaar hebben", aldus Joop van Montfoort. De VVD wil de miljoenen 'juist gezien de crisis' volop investeren in betaalbare woningen en infrastructuur. "We moeten er ook voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun baan behouden", zegt Hanneke van der Leun.
Slimme investeringen betalen zichzelf terug.
Klaas de Zwaan, fractievoorzitter D66
Andere partijen richten hun pijlen vooral op 'de toekomst'. "Het zou een gemiste kans zijn als we niet groener uit de crisis komen", zegt D66-fractievoorzitter Klaas de Zwaan. "Slimme investeringen betalen zichzelf terug", vervolgt hij. Daarom vindt hij dat de gemeente haar eigen vastgoed moet verduurzamen en zou kunnen investeren in 'groene mobiliteit'.
Ook GroenLinks hoopt dat er geld gaat naar duurzaamheid. "Door de coronacrisis zouden we het bijna vergeten, maar we zitten in Nederland natuurlijk nog steeds met een probleem van de energietransitie", aldus Erik van Doorn van GroenLinks. Hij vindt ook dat de zorg- en welzijnssector efficiënter ingericht moet worden.
Ga je alles uitgeven, dan ben je platzak.
Wim van Dijk, fractievoorzitter VHL Lokaal

Appeltje voor de dorst

Over één ding zijn vrijwel alle fractievoorzitters het eens: het geld hoeft niet op. Zo ziet Wim van Dijk (VHL Lokaal) wel iets in een 'appeltje voor de dorst'. "Ga je alles uitgeven, dan ben je platzak." Ook Harry van Tilburg (Lokaal Alert) wil 'zeker geen feestje bouwen'. De woorden 'zorgvuldig', 'behoedzaam' en 'nadenken' vallen veelvuldig tijdens de belronde.
Terwijl sommige anderen de hand dus liever op de knip houden, mag het geld wat betreft de ChristenUnie wél op. "We hebben genoeg te doen in Vijfheerenlanden", zegt fractievoorzitter Dico Baars, die vindt dat de miljoenen gebruikt moeten worden voor 'investeringen in toekomstige generaties'. "We kunnen het geld steken in verduurzaming van maatschappelijk vastgoed", zegt hij bijvoorbeeld.

Speciale vergadering

Lokale politici debatteren maandagavond 7 september over de besteding van de Enecogelden. Dat gebeurt tijdens een speciale vergadering, aangevraagd door de PvdA. Vast staat dat de miljoenen niet mogen worden gebruikt om gaten in de begroting te dichten. Het idee is om de incidentele meevaller te gebruiken voor incidentele doelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.