Petitie tegen grotere voetgangerszone Utrecht: 'Gemeente vergeet bewoners'

© RTV Utrecht / Eva Hageraats
PROVINCIE UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse binnenstad zijn boos en teleurgesteld over de uitbreiding van het voetgangersgebied. Dat is volgens het hen zonder overleg doorgevoerd. "Van de een op de andere dag was de weg ineens afgesloten", zegt Jetta Ernst, die al jarenlang op de Oudegracht woont.
Het winkelgebied in de binnenstad was al voetgangersgebied, maar dat gebied is sinds 27 juni uitgebreid. Onder andere een gedeelte van de Oudegracht is nu ook alleen voor voetgangers. De gemeente heeft het gebied uitgebreid zodat het veiliger is tijdens de coronacrisis. Eerder krioelden auto's, fietser en voetgangers door elkaar.
Bewoners voelen zich gepasseerd. "Wij kunnen niet meer met de auto bij ons huis komen", vertelt Anke Colijn-Reming, initiatiefneemster van de petitie. "Er was laatst een elektricien bij me die niet met zijn auto bij mijn huis kon komen. Al zijn latere afspraken heeft hij moeten afzeggen.''

Schoonmoeder ophalen

De uitbreiding van het voetgangersgebied is in naam tijdelijk maar bewoners zijn bang dat het uiteindelijk definitief zal worden. "Ze willen het centrum al jaren uitbreiden", vertelt Ernst. "Ze zien het namelijk als een mooie route van de stad naar het Ledig Erf, maar ze vergeten de bewoners!"
Tot in ieder geval 1 september zal de uitbreiding blijven. "Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus, zullen we besluiten of we het nog met twee maanden verlengen", vertelt Matthijs Keuning, woordvoerder van de gemeente Utrecht. Maar hij voegt daaraan toe dat dat in samenspraak zal gaan met de bewoners.
Tot die tijd kunnen bewoners tussen 10:00 en 18:00 uur niet met de auto voor de deur komen. "Als ik mijn schoonmoeder op moet halen die slecht te been is, kan dat gewoon niet," vertelt Colijn-Reming. Ook pakketjes kunnen in dat tijdslot niet worden bezorgd. Buiten die tijden kan dat wel.
Tekst loopt door onder de video
Bewoners willen geen permanent grotere voetgangerszone

Parkeren bij de schouwburg

Parkeren is zolang het gebied alleen voor voetgangers niet mogelijk. "De auto's nemen te veel ruimte in tijdens deze coronatijd om genoeg afstand te behouden van anderen", zegt Keuning. Bewoners zijn teleurgesteld en boos over het besluit van de gemeente. "Als optie krijgen we nu dat we mogen parkeren in de parkeergarage van de schouwburg, dat is toch niet oké?", vindt Ernst.
Daarnaast voelen de bewoners zich gepasseerd dat de gemeente dit van de een op de andere dag heeft besloten. "De gemeente wil veel toeristen in de oude binnenstad, maar ze vergeten hoe belangrijk de bewoners zijn", vertelt Ernst. "De oude binnenstad blijft alleen zo mooi door het onderhoud van de bewoners."
De binnenstadsbewoners zijn een petitie gestart onder mede-Utrechters in de hoop een definitieve uitbreiding tegen te gaan. "We hebben nu 10 procent van de bewoners gevraagd om te tekenen en hebben al 75 handtekeningen binnen." Aankomende week gaan ze in de buurt flyeren om meer handtekeningen te verzamelen. Ze zijn van plan om de petitie 1 september aan te bieden aan de gemeente.
De Fietsersbond laat weten zich overvallen te voelen door het fietsverbod en de zorgen van de bewoners aan de Oudegracht te delen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.