'Demonstranten openen klopjacht op undercoveragenten die bij boerenprotest waren'

© RTV Utrecht / Peter Huting
DE BILT - Op sociale media is een klopjacht ontstaan op enkele politieagenten die gistermiddag in burgerkleding bij het boerenprotest in De Bilt aanwezig waren. Volgens het AD roepen demonstranten elkaar op om beelden van de agenten zoveel mogelijk te verspreiden om op die manier hun identiteit te achterhalen.
Op de Facebookpagina's van diverse actiegroepen circuleren nu video's en foto's van enkele undercoveragenten in De Bilt. De agenten zijn herkenbaar in beeld, van sommigen zijn zelfs al andere foto's verspreid. Doel van de verspreiders is om de agenten sneller te herkennen bij een volgende demonstratie.

Onacceptabel

Politiebonden vinden het onacceptabel. "Dit is iets waar de korpsleiding streng naar moet kijken", zegt Hans Schoones van politievakbond ANPV in het AD. "Het kan en mag niet zo zijn dat de persoonlijke levenssfeer van onze agenten, die gewoon hun werk doen, zo wordt aangetast. Ronduit schandalig en zeer bedreigend voor onze rechtsstaat. Laten we hopen dat Grapperhaus zich hierover uitspreekt."
Enkele duizenden boeren kwamen gisteren naar De Bilt om te protesteren tegen het veevoederbesluit van landbouwminister Carola Schouten. Zij wil dat boeren per 1 september de hoeveelheid eiwit in veevoer verminderen omdat dat veel uitstoot zou schelen. Volgens de boeren is dat besluit genomen op basis van "stikstofsjoemelcijfers" van het RIVM.
Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt kijkt overigens met tevredenheid terug op de protestactie. Hoewel enkele arrestaties moesten worden verricht, verliep de demonstratie over het algemeen gemoedelijk en hield iedereen zich goed aan de afspraken, zei hij gisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.