RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Visueel gehandicapten worstelen met ov-reizen in coronatijd: 'Dit is echt hopeloos'


UTRECHT - Reizen met het openbaar vervoer is voor blinden en slechtzienden al best een opgave, maar in deze coronatijd is het helemaal lastig. Communicatie met de buschauffeur is moeilijker geworden omdat iedereen achterin in moet stappen en je plekje vinden is ook lastiger.

"Achterin ken ik de situatie niet", vertelt de blinde Nel van der Heiden. "Ik weet nog niet goed waar de zitplaatsen zijn of waar ik in moet checken."

Visueel gehandicapten willen graag voorin in de bus stappen


Normaal gesproken hebben visueel gehandicapten een speciale plek voor in de bus. Dat maakt het mogelijk om voor het instappen nog even snel aan de buschauffeur te vragen of je de goede bus te pakken hebt, of om tijdens de reis te vragen waar je eruit moet.

Nu iedereen de achterdeur moet nemen, is dat een stuk lastiger. "Dan moet je dus heel hard roepen: is dit lijn 1 of lijn 3? Dan stap ik uit als ik verkeerd zit en probeer te horen of er een andere bus staat. Dan ga ik daar weer vragen of het de goede is. Het is echt hopeloos", zegt de 71-jarige Utrechtse.

Geen uitzondering
Sowieso is het lastig voor Nel om 1,5 meter afstand in acht te nemen nu ze niet direct op haar ruime plek aan de voorkant van de bus kan gaan zitten. Ze zou daarom graag willen dat er voor blinden en slechtzienden een uitzondering gemaakt kan worden en dat zij wél voor in mogen stappen. "Zoveel visueel gehandicapten zijn er niet in de bus. Bovendien reizen we zonder begeleiding."

Helaas voor Nel; vervoerder U-OV laat in een reactie weten geen uitzondering te kunnen maken voor blinden en slechtzienden. "Het is belangrijk dat onze chauffeurs een veilige werkplek hebben", zegt woordvoerder Arjan van Dijk. "Daarom schermen we ze af en houden we de voordeuren dicht. Onze chauffeurs zouden iedereen graag voorin in willen laten stappen. Het liefst morgen al, maar dat gaat gewoon nog eventjes niet."

Scholen weer van start
Wel wordt door vervoerders gekeken of de chauffeurscabine dusdanig kan worden afschermend zodat er ook weer voorin ingestapt kan worden. Van Dijk: "We praten er ook over met TNO. Aan welke eisen moet dat dan voldoen? Eind van de maand komt daar een advies over en dan kunnen we met leveranciers in gesprek."

Dat gaat nog wel even duren dus. Ondertussen hoopt Nel dat er voordat alle scholen weer beginnen een oplossing is. Want straks zitten de bussen weer vol met scholieren. "En ik weet niet of zij me voorrang geven en wachten tot ik binnen ben."

 | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -