OM: doodrijden voetganger op oversteekplaats Spinozaweg is doodslag

UTRECHT - Een Utrechter die in april een voetganger doodreed op een oversteekplaats op de Spinozaweg in Utrecht wordt door het Openbaar Ministerie doodslag ten laste gelegd. De 25-jarige Abdel B. zat vanochtend voor het eerst voor de rechter in een voorbereidende zitting.
Volgens het OM reed B. op 26 april met 67 tot 95 kilometer per uur op de Thomas à Kempisweg, waar maximaal 50 is toegestaan. Bij de kruising met de Vleutenseweg reed hij via een voorsorteerstrook voor rechts afslaand verkeer om auto's heen die voor een verkeerslicht stonden te wachten dat op rood stond. Vervolgens stak hij rechtdoor de kruising over, waar hij een 30-jarige Utrechter aanreed die groen licht had en net overstak.
Na het ongeluk reed de zwarte Skoda Fabia ook bij een tweede oversteekplaats door rood. Ook hier zou een voetganger op het punt hebben gestaan om over te steken. In de auto zouden tijdens het ongeluk twee personen hebben gezeten.

Was B. wel de bestuurder?

Abdel B. meldde zich pas uren na het ongeluk, kort voor middernacht, bij de politie. Volgens de officier van justitie werd daarna grondig onderzocht of hij wel de bestuurder was geweest. Verklaringen van getuigen die de bestuurder en de bijrijder kort na het ongeluk hebben gezien, zouden dit bevestigen. Ook afgeluisterde telefoongesprekken zouden er op wijzen dat B. de auto had bestuurd.
Volgens advocaat Bouchikhi is er een serieuze mogelijkheid dat zijn cliënt de schuld voor iemand anders op zich neemt. Zo zou de haardracht van B. heel anders zijn geweest dan in het signalement van de bestuurder stond. Ook zou hij tijdens zijn ondervraging door de politie geen gedetailleerde vragen over het ongeluk hebben kunnen beantwoorden.
De verdediging wil daarom extra uitleg over dna-sporen die op het stuur van de Skoda zijn gevonden. Ook worden twee extra getuigen gehoord over de mensen die zij uit de auto zagen stappen. Verder heeft de advocaat vragen over een telefoon die werd aangestraald op de plaats van het ongeluk. Hij wil weten hoe de politie heeft vastgesteld dat het toestel van zijn cliënt zou zijn.

Onderzoek nog niet afgerond

De onderzoeken naar de toedracht van het ongeluk en de verdenkingen tegen Abdel B. zijn nog niet helemaal klaar. Glasdeeltjes in de auto en op de kleding van B. worden met elkaar vergeleken om meer zekerheid te krijgen over zijn plek in de auto. Daarnaast worden vezels van zijn kleding vergeleken met vezels die op de veiligheidsgordels zijn aangetroffen. Ook wordt er nog nader onderzoek naar de bijrijder gedaan.
De advocaat van B. heeft aanvullende vragen ingediend over het onderzoek naar de snelheid van de auto voor het ongeluk. Een lagere snelheid kan aanmerkelijk verschil maken in de zwaarte van de beschuldigingen. Op verzoek van de verdediging wordt ook een extra getuige gehoord die zou verklaren dat B. minder hard heeft gereden dan de maximale snelheid die het onderzoek uitwijst.

Verdachte blijft vastzitten

Abdel B. zit sinds zijn aanhouding op 26 april in voorarrest in de gevangenis in Nieuwegein. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om de hechtenis te schorsen of op te heffen, maar die besliste dat B. voorlopig vast blijft zitten. Er worden nog belangrijke onderzoeksresultaten verwacht en er zou kans zijn dat de verdachte opnieuw in de fout gaat.
De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 19 november. De rechtbank trekt daar dan de hele ochtend voor uit. In september is er nog een pro-formazitting in de zaak. Dan kan Abdel B. opnieuw om vrijlating vragen.
Bureau Hengeveld, het opsporingsprogramma van RTV Utrecht, besteedde in de uitzending van zaterdag 9 mei aandacht aan deze zaak. De beelden bekijk je hieronder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.