"Lucht busstation te vies voor meetmethode"

UTRECHT - De lucht op het stadsbusstation in Utrecht is zo vies dat het niet op een normale manier gemeten kan worden. Dat zegt de SP nadat het de eerste meetresultaten van een onderzoek naar de luchtkwaliteit heeft ontvangen.
De SP-fractie heeft eind vorig jaar uit haar eigen fractiebudget Buro Blauw uit Wageningen de opdracht gegeven om de luchtkwaliteit te gaan meten op twintig plaatsen in de stad. Het stadsbestuur wil dat zelf niet doen volgens de fractie.
De eerste meetgegevens van de luchtkwaliteit zijn voor de SP-fractie aanleiding om het meetregime op het busstation aan te passen. In plaats van eens in de vier weken zal de meetapparatuur eens in de twee weken worden gewisseld.
De SP-fractie is tot dit besluit gekomen toen bleek dat de lucht op het Utrechtse stadsbusstation te vies is voor de huidige meetmethode. De maximumwaarde die de apparatuur toelaat (77 µg/m3) werd overschreden. 
Enkele andere opmerkelijke resultaten: Marnixlaan (63 µg/ m3), Venuslaan (62 µg/ m3), Weerdsingel W.Z. (59 µg/ m3), Bleekstraat (58 µg/ m3) en Amsterdamsestraatweg (54 µg/ m3). De SP-fractie heeft pas over één maand meetgegevens. Meetgegevens worden betrouwbaarder als over een langere periode wordt gemeten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.