Zie jij de laatste tijd ook veel Chinooks? Dit is waarom

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het valt veel mensen op: de laatste tijd lijken er meer Chinooks over te vliegen dan gebruikelijk. Vooral boven de Utrechtse Heuvelrug wordt de transporthelikopter van Defensie nu opvallend vaak gezien. Dat heeft alles te maken met de coronacrisis. En niet iedereen is daar even blij mee.
"We oefenen normaal veel in het buitenland", legt een woordvoerder van Defensie uit. "Vanwege covid-19 kunnen daar de trainingen nu niet plaatsvinden". In plaats van in de VS, Engeland of Duitsland, wordt er nu dus in Nederland geoefend. Tot groot ongenoegen van boeren en sommige omwonenden.

Woedend

Kees Wijnen is woedend op Defensie. Hij heeft de afgelopen weken al meerdere keren gebeld nadat de helikopters volgens hem veel te laag over zijn weilanden bij Driebergen waren vlogen. "Ik heb nu echt kreupele koeien", zegt Wijnen. Zijn koeien worden zo bang van de helikopters dat ze naar een hoek van het weiland vluchten.
"Ze kunnen dan geen kant meer op". Het levert naast schade aan onder meer drinkbakken en de omheining vooral erg gestreste dieren op. "Mijn koeien komen nu bij het minste of geringste geluid met de staart tussen de poten naar huis vliegen. Ze zijn getraumatiseerd."

Laag

De vraag is hoe laag de Chinooks echt vliegen. In de speciale laagvlieggebieden waar de helikopters oefenen, mogen ze zo laag vliegen dat ze de grassprieten kunnen raken. Buiten deze gebieden is de minimale hoogte als er geen bebouwing is 45 meter. Dat is veel lager dan militaire vliegtuigen die een minimale hoogte van 365 meter moeten houden.
Wijnen zegt dat de helikopters bij hem veel te laag vlogen. "Ze vlogen hier tussen de bomen door en die zijn niet hoger dan 25 meter." Afgelopen vrijdag ging het weer mis, waarop hij deze week een schadeclaim indiende. Dat heeft hij nu al meerdere keren gedaan.
Defensie bevestigt de schadeclaim deze week te hebben ontvangen. De vluchtdata van de helikopter die over het land van Wijnen vloog, wordt geanalyseerd. Daarna wordt er met de boer contact opgenomen voor de afwikkeling van de schadeclaim.
Zie jij ook een helikopter van Defensie over komen in de regio Utrecht? Laat het ons dan weten en stuur een foto of video naar nieuws@rtvutrecht.nl

Vliegbewegingen

Defensie bekijkt nu wanneer de trainingen in het buitenland weer hervat kunnen worden. Want niet vliegen, is geen optie. De piloten moeten een verplicht aantal uren trainen om hun vaardigheden op peil te houden.
Tot er weer naar het buitenland kan worden uitgeweken, worden de vliegbewegingen volgens Defensie zo goed mogelijk over Nederland verspreid. Zo zijn er de komende tijd geen grote oefeningen in de provincie gepland. Al kan het wel voorkomen dat helikopters door hun gekozen route over Utrecht vliegen.
Voor Wijnen zit er niets anders op dan wéér met Defensie te bellen als hij schade heeft. Schade die tot nu toe wel keurig wordt vergoed. "Maar ik heb veel liever dat ze hier helemaal niet meer komen", zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.