RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Schilderen als therapie bij bipolaire stoornis: 'Als ik me onrustig of depressief voel, ga ik schilderen'

1/4
HOUTEN - Je gaat op vakantie en komt terug met een bipolaire stoornis. Dat overkwam Joe Bowe. Naar eigen zeggen had iemand iets in zijn drankje gedaan, waarna zijn vakantie eindigde op de afdeling psychiatrie van het UMC. Kunst bleek zijn redding.

 Joe's atelier in de voormalige politiecellen Joe's atelier in de voormalige politiecellen | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

Joe's atelier is in het voormalige politiebureau in Houten. Daar heeft hij 4 cellen getransformeerd tot een installatie. Aan de muur hangen honderden kunstwerken en op de muren heeft hij allemaal teksten geschreven. Freedom is het woord dat het meeste opvalt. Joe: "Ik ben vrij hier, als kunstenaar voel ik me het meest vrij als ik aan het werk ben."

 "Als kunstenaar voel ik me het meest vrij" | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

In de psychiatrie kreeg hij creatieve therapie voor zijn manisch depressiviteit. Joe kreeg de vrijheid om te experimenteren met allerlei kleuren en materialen. "Ik was manisch en psychotisch en ging schilderen, schilderen. En ik vond het te gek, een heel goed manier om me te uiten. Ik gebruikte allerlei soorten verf en er was geen limiet aan het soort materialen dat ik op het canvas plakte, van thee tot tabak en verschillende soorten voedsel. Ik heb deze schilderijen nog steeds en het blijkt dat, zelfs na elf jaar, het chocoladekoekje dat ik op het canvas heb geplakt nog niet beschimmeld is."

Drie jaar geleden was de laatste keer dat Joe werd opgenomen. Daarna is hij gestopt met roken, drinken en blowen. De kunst heeft hem ook daarmee geholpen. "Als ik me onrustig of depressief voel ga ik schilderen. Ik kan al mijn emoties kwijt op het doek. Altijd. Elke dag."

Joe Bowe over Kunst en Manische Depressie

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half negen 's ochtends en het programma wordt daarna ieder uur herhaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -