RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gebrek aan geld, belangstelling en idealen: steeds minder stedenbanden


PROVINCIE UTRECHT - Nieuwegein zette twee weken geleden een dikke streep door de vriendschapsband met de Poolse zusterstad Pulawy, wegens het instellen van lhbti-vrije zones. De lijst met partnersteden van Utrechtse gemeenten wordt sowieso steeds korter. "Het kost geld en dat geld kan beter aan andere zaken worden besteed."

De stedenbanden waren tot een jaar of tien geleden nog redelijk populair, maar inmiddels is er de klad ingekomen. Een rondgang langs Utrechtse gemeenten wijst uit dat veel vriendschapsbanden al een aantal jaar geleden zijn doorgeknipt. Zo maakten IJsselstein en het Tsjechische Strakonice het in goed onderling overleg uit in 2010 en vonden Leusden en het Hongaarse Tet het in 2012 ook wel welletjes. Ook Baarn en Klasterec nad Ohri hielden het na een laatste bezoek van Tsjechische kinderen aan Koningsdag in 2014 voor gezien. Van de 26 Utrechtse gemeenten hebben er acht nog een band met ťťn of meerdere gemeenten in het buitenland.
Stedenbanden in de provincie Utrecht

De Bilt - Coesveld (Duitsland) en Miescisko (Polen)
Soest - Soest (Duitsland)
Nieuwegein - Rundu (NamibiŽ)
Lopik - Grebenstein (Duitsland), Lezoux (Frankrijk) en Sarsina (ItaliŽ)
Veenendaal - Olomouc (TsjechiŽ)
Vijfheerenlanden - Pfinztal (Duitsland) en Reghin (RoemeniŽ)
Woerden - Steinhagen (Duitsland)
Zeist - Berkane (Marokko) Slavkov u Brna (het Tsjechische Austerlitz) en Yamada (Japan)

"Vermoedelijk worden het er steeds minder, maar de VNG houdt dat niet bij", zegt woordvoerder Elize Lantink van de Vereniging van Nederlandse gemeenten. Die vriendschapsbanden kosten volgens haar nou eenmaal geld dat ook aan andere zaken kan worden besteed. Veel gemeenten zeggen verder dat de doelen inmiddels wel bereikt zijn.

Lantink: "Stedenbanden dateren van net na de Tweede Wereldoorlog. Toen werden ze aangegaan met Duitse steden om de relaties te herstellen. Later kwamen in de jaren zeventig stedenbanden met Afrikaanse steden erbij, als vorm van ontwikkelingshulp. Vanaf de jaren negentig kwamen daar weer Oost- en Midden-Europese steden bij om hen 'te helpen met de democratisering en zelfstandigheid'. De meeste doelen van de stedenbanden zijn wel bereikt. Dus gemeenten stoppen ermee. En veel gemeenteraden denken ook anders over de vraag of ontwikkelingshulp wel een taak van een gemeente is, want er zijn ook kosten aan verbonden."

Geschrapt
Utrecht schrapte daarom in 2013 de officiŽle band met Leůn in Nicaragua en eerder ging er al een streep door de samenwerking met het Tsjechische Brno. VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen zei destijds dat hij ontwikkelingssamenwerking geen kerntaak van een gemeente vindt. Ook Leusden stopte in 2012 de samenwerking met Tet in Hongarije, omdat er geen subsidie meer voor werd gegeven.

Amersfoort heeft "inmiddels al een aantal jaar geen banden meer" met het Tsjechische Liberec en ook het Tsjechische stadje Kolin ging "een jaar of acht geleden" van de borden in De Ronde Venen. In Soest daarentegen staat nog altijd het schild van de Duitse naamgenoot en ook Lopik en Woerden zijn nog behoorlijk actief.

Relatiedip
Sterker nog: Woerden heeft de stedenband met het Duitse Steinhagen na een korte relatiedip juist weer nieuw leven ingeblazen en nog elk jaar worden over en weer bezoeken gebracht. De band is dan ook al flink oud en komt voort uit contacten van de plaatselijke zwemclubs in de jaren vijftig. Sinds 1972 is de band officieel en de laatste jaren is er verdieping aan de relatie gegeven door samen te werken aan ontwikkelingssamenwerking. "We zouden in mei weer een conferentie hebben in Steinhagen", zegt Marijke Willems van het Burgercomitť Gemeentelijke Ontwikkelingssamenwerking. "Maar dat is jammer genoeg niet doorgegaan door corona. Ik ga ervan uit dat het weer opgepikt wordt als alles weer enigszins normaal is."

Ook hier was de samenwerking bijna gesneuveld door een gebrek aan belangstelling en geld, maar Willems is blij dat Woerden de draad uiteindelijk weer heeft opgepakt. "De wereld houdt niet op bij je eigen gemeentegrenzen en we hebben de afgelopen jaren ook wel geleerd hoeveel je kunt leren van elkaar." Volgens Willems past het massaal schrappen van de vriendschapsbanden trouwens ook weer naadloos in de maatschappelijke trend. "Nederland trekt zich steeds meer terug. Dat zie je hier ook."

Actieve vriendschap
Lopik onttrekt zich daar dapper aan en heeft maar liefst drie vriendschapsbanden die nog altijd druk onderhouden worden. Het begon al in 1956 met de vriendschapsband met het Franse Lezoux. Lopik was hiermee een van de eerste gemeenten met een stedenband, wat volgens de Stichting Jumelage Lopik voor koningin Juliana reden genoeg was om beide burgemeesters uit te nodigen op Soestdijk. In 1960 volgde de Italiaanse gemeente Sarsina en in 1992 mocht ook Grebenstein uit Duitsland aanschuiven.

Zeist heeft nog internationale contacten met Slavkov u Brna - het Tsjechische Austerlitz - en de Japanse gemeente Yamada, maar die "staan inmiddels op een laag pitje", zegt woordvoerder Hugo Zelders. Er is volgens hem wel een vijftien jaar actieve vriendschapsrelatie tussen het Marokkaanse Berkane en Zeist. "Een groot deel van de Marokkaanse gemeenschap in de gemeente Zeist komt uit de gelijknamige provincie en stad Berkane. Het is belangrijk om contact te onderhouden en van elkaar te leren door regelmatige uitwisseling."

LHBTI
De uitwisseling is volgens de woordvoerder gericht op verschillende thema's, zoals bijvoorbeeld ondernemerschap, milieu en groenbeheer. Maar waar Nieuwegein de buitenlandse banden nog een keer goed tegen het licht heeft gehouden, is dit in Zeist in de relatie met Berkane niet aan de orde. "Er is geen aanleiding om de bestaande vriendschapsrelaties te herzien", aldus Zelders.

Nieuwegein heeft nu nog wel een stedenband met Rundu in NamibiŽ. In dit Afrikaanse land is homoseksualiteit zelfs strafbaar en dit najaar wordt in de raad besproken of de stedenband met Rundu gehandhaafd moet worden, zegt de gemeente. Ondertussen staat de deur naar Pulawy nog wel op een kiertje, omdat de burgemeester van de Poolse stad claimt dat hij van gedachten is veranderd. Wethouder Marieke Schouten zegt nu in ieder geval blij te zijn "dat er gesprek over is". Als de Polen echt terugkomen op hun besluit, is wethouder Schouten bereid de stedenband nieuw leven in te blazen.

Bekijk onze eerdere reportage over de verbroken vriendschapsband tussen Nieuwegein en het Poolse Pulawy:

Druk op Polen neemt toe na verbroken vriendschapsband Nieuwegein, homovrije zones ter discussie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -