Aanspreken van vrouwen bij abortuskliniek mag verboden worden: 'Hoopvol voor Utrecht'

© ANP
UTRECHT - Demonstranten bij abortusklinieken zoals die aan de Utrechtse Biltstraat staan er niet om te protesteren, maar om je te intimideren. De gemeente Utrecht moet er snel een eind aan maken. Dat zegt het Humanistisch Verbond tegen RTV Utrecht, nadat de rechter heeft geoordeeld dat het demonstranten verboden mag worden om vrouwen aan te spreken. Ook het Utrechtse raadslid Ilse Raaijmakers is verheugd met de uitspraak.
Het aanspreken van vrouwen die de abortuskliniek bezoeken is juridisch gezien een 'wanordelijkheid'. Gemeenten mogen hiertegen optreden, oordeelde de rechtbank in Haarlem deze week. Als demonstranten zwangere vrouwen aanspreken, hindert het volgens de rechters "de bezoeksters onevenredig in hun vrijheid, in het bijzonder in het ongestoord gebruik maken van hun rechten uit de Wet afbreking zwangerschap". De zaak was aangespannen door een organisatie die dit jaar een paar keer wil demonstreren bij een kliniek in Heemstede.

Hoopvol

Eerder dit jaar diende PvdA-raadslid Raaijmakers nog een motie in waarin het college van Utrecht wordt opgeroepen meer te doen tegen intimidatie bij de abortuskliniek aan de Biltstraat. "Een kleine maand geleden kregen we een brief van de burgemeester waarin stond dat ze niets aan de situatie konden veranderen en dat er geen mogelijkheden in de wet zijn om er iets aan te doen", zegt Raaijmakers. "Maar deze uitspraak geeft wel hoop en moed om door te gaan met onze acties tegen demonstranten bij de abortuskliniek."
Het is belangrijk dat de gemeente Utrecht deze uitspraak aangrijpt om nu echt einde te maken aan het lastigvallen van vrouwen bij de kliniek in de Biltstraat.
Christa Compas, directeur Humanistisch Verbond
Nu een rechter zich over de kwestie heeft uitgelaten, is Raaijmakers van plan het onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen bij het college. Ze zal dan ook schriftelijke vragen stellen over wat er nu in Utrecht gaat veranderen.

Humanistisch Verbond

Eerder dit jaar luidde het Humanistisch Verbond de noodklok omdat zwangere vrouwen die zich bij een abortuskliniek melden nog steeds worden geïntimideerd. Als voorbeeld noemde de organisatie het Vrelinghuis in Utrecht. Bezoekers worden daar nog altijd opgewacht, aangesproken, nageroepen, bestookt met "woorden Gods", ze krijgen folders of plastic embryo's in de handen gedrukt of de toegang tot de kliniek wordt bemoeilijkt.
Ook het Humanistisch Verbond is daarom blij met de uitspraak van de rechter. "Het bevestigt wat wij steeds gezegd hebben", zegt directeur Christa Compas van het Humanistisch Verbond. "Deze mensen staan hier niet om te demonstreren maar om je te intimideren of minimaal je van ongevraagd onsmakelijk advies te voorzien. Het is belangrijk dat de gemeente Utrecht deze uitspraak aangrijpt om nu echt einde te maken aan het lastigvallen van vrouwen bij de kliniek in de Biltstraat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.