Urgenda in actie voor monumentale bomen in Leersum

LEERSUM - Klimaat- en duurzaamheidsorganisatie Urgenda hoopt dat de kap van de eeuwenoude beukenbomen aan de Broekhuizerlaan in Leersum niet doorgaat. Om te laten zien hoe waardevol de oude bomen zijn hebben tientallen actievoerders vandaag 'boompaspoorten' om de stammen gebonden. Daarop staat onder meer de hoeveelheid zuurstof die de bomen leveren vermeld.
Boomexpert Jørn Copijn is op de hand van Urgenda en hekelt de manier waarop al jarenlang met de bomen wordt omgegaan. Volgens de eigenaren van de Broekhuizerlaan vallen er vaak takken naar beneden en is de veiligheid in het geding nu de bomen zo oud zijn. Onzin zegt Copijn: "Het is een kwestie van onderhoud en dat is hier slecht gedaan. Je kunt ze nog honderd jaar laten staan, maar wel met de juiste verzorging."

Kappen

Het plan om de beukenbomen aan de lange laan te kappen is niet nieuw. De 680 bomen zouden hun beste tijd hebben gehad en vatbaarder zijn voor schimmels waardoor takken afsterven en rot ontstaat. Bosgroep Midden-Nederland voert het beheer uit in opdracht van de landeigenaar.
De landeigenaren willen de laan verjongen en in oorsponkelijke staat herstellen. Daarom moeten oude bomen eruit, zodat jonge bomen weer kunnen groeien en het originele laanbeeld terugkomt. Projectleider Gerard Koopmans van Bosgroep Midden-Nederland: "Bomen, dat is emotie. Ik ben ook een bomenliefhebber en toch kan ik hier volledig staan achter wat we nu gaan doen. Al zal ik dadelijk ook even moeten slikken hoor, als de eerste zaag in de eerste boom gaat."

Nalaten aan de gemeenschap

Koopmans zegt dat snoeien voor de veiligheid van verkeer en wandelaars nog best zou kunnen, maar dat de landeigenaren een andere keuze hebben gemaakt. Koopmans: "Tien à twintig jaar zouden ze best nog kunnen blijven staan met het nodige snoeiwerk, maar de eigenaren die op leeftijd zijn willen graag iets nalaten aan de gemeenschap en willen het in een keer verjongen."
Actie tegen bomenkap in Leersum
De aanvraag voor de bomenkap is in juni ingediend. Omdat het gaat over bomen op een monumentaal landgoed is het een ingewikkelde aanvraag voor de landeigenaar en Bosgroep Midden-Nederland. Zo moeten de provincie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Momumentencommissie eerst een advies geven. Pas dan kan het college van gemeente Utrechtse Heuvelrug de aanvraag afgeven of weigeren.

Klimaatverandering

Urgenda hoopt dat de landeigenaar zich nog bedenkt. Volgens de organisatie is de bomenrij belangrijk voor de zuurstofproductie, het vasthouden van regenwater en het opvangen van CO2. Met het oog op de klimaatverandering zouden de bomen dus moeten blijven betoogt Urgenda.
Directeur Marjan Minnesma: "We zouden graag het gesprek met de eigenaar willen voeren. Kunnen we niet die bomen nog tientallen jaren behouden? Misschien samen geld in een fonds stoppen voor het onderhoud. Dan hoef je nu niet te kappen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.