RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dierentuinen vragen noodsteun aan: 'We stevenen af op een miljoenenverlies'

RHENEN/AMERSFOORT - Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark in Rhenen hebben overheidssteun nodig. Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief aan het ministerie van Landbouw.

De dierentuinen waren na de uitbraak van het coronavirus wekenlang gesloten. Ze kunnen sinds de heropening nog maar een beperkt aantal gasten verwelkomen. Het is nog onzeker of die situatie lang gaat duren. Financieel beleid maken is dan ook ingewikkeld.

Niet rendabel
Directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark maakt zich grote zorgen, zegt hij tegen RTV Utrecht. "We zijn acht weken dicht geweest met een enorm omzetverlies, juist in een periode dat je vooral winst moet maken. We hebben dus al een klap gekregen. Het is heel fijn dat we weer open zijn, maar de anderhalvemeter-protocollen treffen alle voorzieningen in het park en we moeten met beperkte aantallen werken. Daarmee zijn we niet rendabel en dan kost het elke dag geld."

Aan volgend jaar wil ik niet eens denken."
Robin de Lange, Ouwehands Dierenpark

Hoe groot het verlies zal worden durft De Lange nog niet te voorspellen. "We weten niet wat de toekomst ons gaat brengen: of er meer maatregelen komen, of de regels versoepeld worden... Voorlopig stevenen we dit jaar af op een miljoenenverlies. Aan volgend jaar wil ik niet eens denken. We gaan gewoon door en blijven positief. Het is een erg onzekere tijd."

Dieren voeren
Ook Dierenpark Amersfoort moet alle zeilen bijzetten, laat woordvoerder Hylke Steggerda weten. "We zijn een aantal maanden dicht geweest en de kosten van bijvoorbeeld het voeren van de dieren liepen onverminderd door. En nu zijn we open, maar op een heel andere manier dan voorheen. Door de coronamaatregelen werken we met een verminderde capaciteit. Dit gat halen we financieel niet meer zomaar in."

Het geeft vertrouwen dat mensen nog altijd naar de dierentuin komen."
Hylke Steggerda, Dierenpark Amersfoort

"Als er een tweede golf komt, weet je nog niet hoe die eruit gaat zien", zegt Steggerda. "Het hoeft niet meteen weer tot een lockdown te leiden. Het ligt er maar aan wat de komende maanden gebeurt. Je probeert een punt aan de horizon te zetten, maar inschatten is lastig. Dus er zijn zeker zorgen, maar het geeft wel vertrouwen dat mensen nog altijd naar de dierentuin komen."

Noodpakket
De dierenparken in Amersfoort en Rhenen staan niet alleen in hun zorgen. Volgens tv-programma EenVandaag hebben in heel Nederland 27 dierentuinen het ministerie van Landbouw gevraagd bij te springen. Een noodpakket van 110 miljoen euro zou hun gezamenlijke verlies van 150 miljoen euro enigszins goed moeten maken.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam vreest zelfs de salarissen niet meer te kunnen betalen, meldt EenVandaag. De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen verwacht dat het nog jaren zal duren voor de aangesloten dierenparken zich hebben hersteld van de tegenslag.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -