Demonstrant Nederland in Opstand breekt been bij aanhouding boerenprotest De Bilt

© RTV Utrecht / Peter Huting
DE BILT - Een deelnemer aan het boerenprotest in De Bilt heeft woensdag zijn been gebroken toen hij werd gearresteerd door de politie. Het gaat niet om een boer, maar om een actievoerder die verbonden is aan de groep Nederland in Opstand.
De man schrijft op Facebook dat zijn aanhouding volgde op de arrestatie van de Utrechtse actievoerder Tinus Koops, ook betrokken bij Nederland in Opstand. "Zag voor m'n neus dat Tinus hard werd aangepakt uit het niets en werd zo meegenomen. Ik reageerde met meerdere daarop behoorlijk boos en kwam een hoop emoties naar boven naar de agente toe."

Knie gebroken

Toen de man naar huis wilde gaan, zouden de agenten ineens achter hem aan gekomen zijn. "Ze sprongen uit de bus met 7 man waarvan 3 of 4 daarvan echt achter mij aan rende (en ik kan snel zijn) maar zij waren vele malen sneller dan mij en toen kwamen ze met hun volle gewicht en vielen ze in rug aan en toen kwam ik gigantisch hard neer op de grond. Nou door die val, heb ik mijn knie op 3 plaatsen gebroken." De man schrijft verder dat hij vervolgens uren in de cel op een arts heeft moeten wachten.
De politie bevestigt dat er bij een aanhouding iemand gevallen is en daarbij 'geblesseerd' is geraakt. "Maar wanneer deze meneer onze aanwijzingen gewoon op had gevolgd, was dit natuurlijk niet gebeurd", zegt een woordvoerder. De politie bevestigt verder dat de arts die naar het cellencomplex moest komen, best lang op zich liet wachten.

Nederland in Opstand

Het protest van woensdag was georganiseerd door Farmers Defence Force. De actiegroep demonstreerde tegen het stikstofbeleid van de overheid en het RIVM. Naast vele honderden boeren, kwamen ook actievoerders van Nederland in Opstand op het protest af. Zij wilden naar eigen zeggen de boeren steunen.
Bij het protest werden in totaal vijf mensen aangehouden. Zij behoren allemaal tot de actiegroep Nederland in Opstand. Leden van Farmers Defence Force namen tijdens het tumult nadrukkelijk afstand van de demonstranten van Nederland in Opstand. Tijdens de aanhouding van Tinus Koops riepen FDF-leden op om afstand te houden. "Straks denken ze dat deze lui bij ons horen", aldus een van de boeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.