RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Enkele honderden mensen bij protest tegen coronaregels Amersfoort: 'Weg met 1,5 meter'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - In Amersfoort is vanmiddag door zo'n tweehonderd mensen gedemonstreerd tegen de coronaregels. De demonstratie werd georganiseerd door Vrijheid en Verbinding Amersfoort. Verschillende sprekers, onder wie ook van de actiegroep Viruswaanzin, spraken het aanwezige publiek toe.


De demonstranten verzamelden zich op het Eemplein en hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Weg met de anderhalve meter'. "We hebben last van nog een heel ander virus dan het coronavirus: het angstvirus. En wij zijn het medicijn", stelt de organisatie. Ook werden er dingen geroepen als 'Wat willen we? Vrijheid! Wanneer willen we dat? Nu!'.

Gemoedelijke sfeer
Volgens verslaggever Jordi de Jong was de sfeer gemoedelijk. De groep liep door het centrum van Amersfoort en werd begeleid door een handje vol agenten die een oogje in het zeil hielden. Verder waren er een stuk of tien handhavers aanwezig.

Tijdens de afsluiting van de demonstratie en na afloop van het protest leek het erop dat de deelnemers het niet meer zo nauw namen met de afstandsregels. Nadat politie en boa's waren vertrokken, stond een aantal demonstranten dicht bij elkaar en werd er zelfs geknuffeld. Rond 15.30 uur was iedereen vertrokken.


De gemeente laat via een woordvoerder weten dat de demonstratie 'orderlijk en gemoedelijk' is verlopen. "Als een demonstratie goed is verlopen, gaan we uit van de eigen verantwoordelijkheid van mensen en blijven er geen handhavers achter. Ze worden op die manier net zo behandeld als andere demonstranten."

De actievoerders vinden de maatregelen waarmee de overheid het coronavirus wil indammen een inbreuk op de grondrechten van Nederlanders. Gisteren verloor Viruswaanzin daarover een kort geding tegen de staat. De rechter oordeelde dat de opgelegde regels niet onrechtmatig zijn.

Amersfoort toneel van protest tegen anderhalvemetersamenleving


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -