Steeds meer duurzame bedrijfjes in Utrecht: 'Fijn dat ik een steentje kan bijdragen'

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal duurzame ondernemers neemt toe. Vooral jonge mensen starten steeds vaker bedrijfjes waarin bewust omgegaan wordt met mens en milieu, maar waar ook goed geld wordt verdiend. "Ik loop al een tijdje mee en als ik het vergelijk met 15 jaar geleden dan is de stijging van het aantal duurzame bedrijfjes gigantisch", weet Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzame innovatie aan de Universiteit Utrecht.
Ook bij de duurzame Triodosbank zien ze door de jaren heen steeds meer duurzame initiatieven. "We begonnen met niets in 1980, nu hebben we 700.000 klanten", vertelt Roy Gosenshuis van Triodos.

Frame uit 1981

Cramer: "Duurzaam ondernemen gaat in feite over het vinden van de balans tussen milieu, de mens en de economie." En dat is precies wat de Utrechtse Jasper Jochems doet. Hij onderhoudt met zijn bedrijf Kildale vintage racefietsen. En hij knutselt oude fietsonderdelen in elkaar om er weer een volwaardige racefiets van te maken.
Jasper Jochems in zijn werkplaats
Jasper Jochems in zijn werkplaats © RTV Utrecht / Peter Knieriem
"Kijk dit is een frame uit 1981", laat hij zien in zijn werkplaats in Kanaleneiland. "De rest van de onderdelen is bij elkaar geraapt. Meestal werken onderdelen niet meer omdat ze vies zijn. En als je die dan schoonmaakt en opnieuw smeert dan is het weer te gebruiken."

Wegwerpmaatschappij

Jochems' werkplaats zit in De Stadstuin, een voormalig leegstand pand waar nu allerlei bedrijfjes en creatievelingen actief zijn. Volgens hoogleraar Cramer is dat een mooi voorbeeld van het gunstige klimaat voor duurzame ondernemers in Utrecht. "We hebben hier een goede combinatie van kennisinstellingen waaronder de universiteit en hogescholen, maar we hebben ook actieve bedrijven die zeggen: wij willen samen met jullie optrekken. En de overheid is ook heel ondersteunend."
Cramer vindt het goed dat er zoveel partijen samenwerken, want duurzaam ondernemen is de toekomst denkt ze. "We kunnen niet in een 'wegwerpmaatschappij' blijven leven en ons niet bekommeren om hoeveel we consumeren en hoeveel grondstoffen we gebruiken. Dat kan onze planeet helemaal niet aan."
Roy Gosenshuis van Triodosbank beaamt dat. "Ik denk absoluut dat duurzaam ondernemen de toekomst heeft. Als je kijkt naar de wissel die wij trekken op deze aardbol dan zie je dat het klein begint, maar het krijgt een steeds grotere impact."
Van een afgedankt zadel kun je prima iets nieuws maken
Van een afgedankt zadel kun je prima iets nieuws maken © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Geld verdienen

Dat je met duurzaam ondernemen niets zou kunnen verdienen wijst hoogleraar Cramer overigens van de hand. "Het is ook goed voor de werkgelegenheid want al die bedrijven die producten opknappen, dat is allemaal extra werk dat juist in deze tijd heel goed is voor onze maatschappij."
Ook Jasper merkt het. Hij heeft werk zat en komt soms zelfs handen tekort om al die fietsen op te knappen. "Het loopt als een trein momenteel, het is echt heel druk."
Natuurlijk wil ook hij geld verdienen met het opknappen van fietsen, maar tegelijkertijd streeft hij een ideaal na. "We zijn als mensheid niet heel zuinig op onze aarde. We maken meer grondstoffen op dan dat de aarde kan aanvullen. Dat is niet de goede kant die we opgaan. Ik vind het dus fijn dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen. Het voelt goed dat ik niet alleen flitsende, nieuwe dingen produceer. Ik krijg er veel meer energie van om dingen te hergebruiken dan dat ik een nieuwe fiets verkoop."
"Ik hoop dat ik het over een tijdje niet meer alleen doe. Dat nog meer mensen mij weten te vinden. En dat de beweging van duurzaamheid en hergebruiken groter wordt. En daar past mijn bedrijf natuurlijk perfect in."
Zie op onze Instagram hoe Jasper aan zijn fietsen werkt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.