RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vreugde en spanning bij drag queens over Nederlandse RuPaul's Drag Race: wordt het even goed als origineel?

PROVINCIE UTRECHT - Het was nieuws dat zondag als een bom insloeg in de wereld van de drag queens: de populaire talentenjacht RuPaul's Drag Race krijgt een Nederlandse versie. De Utrechtse drag queen Cherry Poppins is enthousiast maar houdt een slag om de arm. Want wordt deze versie van het programma dat drag veranderde van een underground verschijnsel tot een wereldwijd fenomeen net zo goed als het origineel?

Cherry Poppins is het alter ego van Utrechter Peter Doets (34). Tot voor de coronacrisis was de drag queen regelmatig te bewonderen in Utrecht en Amsterdam. Doets schreef zelfs een scriptie over het onderwerp en legt uit wat drag is: "Een drag queen is een man die zich verkleedt als vrouw met als doel om op te treden. Je hebt ook mannen die het leuk vinden om zich als vrouw te verkleden met een ander doel. Omdat ze het fijner vinden bijvoorbeeld, of omdat het een vorm van escapisme is. Maar een drag queen wil optreden."

Hij heeft een subversieve underground gay cultuur, mainstream weten te maken door het slim te brengen."
Peter Doets (Cherry Poppins) over RuPaul

Doets: "Drag heeft altijd bestaan in een bepaalde vorm in elke cultuur. Het was er bijvoorbeeld ook in de tijd van Shakespeare. Maar het was altijd underground." Door de kunstvorm in een realityserie op tv te presenteren, werd het populair over de hele wereld. Geen kleine prestatie van de Amerikaanse drag queen, tv-presentator en mediapersoonlijkheid RuPaul, aldus Doets. "Hij heeft een subversieve underground gay cultuur, mainstream weten te maken door het slim te brengen."

Poppins heeft haar hele bestaan zelfs te danken aan de show. Doets: "Ik ben begonnen omdat ik RuPaul's Drag Race had gezien en ik ben nu acht jaar Cherry Poppins. Er zijn veel mensen die het hebben gezien en die dachten: 'Dat wil ik ook doen!'"

Het is heel bevrijdend. Je mag alles doen wat je wil. Dat maakt het interessant."
Peter Doets over aantrekkingskracht van drag

De aantrekkingskracht van drag is dan ook makkelijk te verklaren, aldus Doets. "Het is heel bevrijdend. Je mag alles doen wat je wil. Dat maakt het interessant. Je hebt wie je werkelijk bent, maar verkleed vallen de maatschappelijke conventies weg, want mensen zien een masker en dat is heel bevrijdend."

Wordt het dezelfde kwaliteit? Dat wordt wel spannend."
Peter Doets (Cherry Poppins) over Nederlandse RuPaul's Drag Race

Cherry Poppins zal in de Nederlandse versie overigens niet te zien zijn ("Ik heb geen ambitie om mee te doen.") Wel gaat Doets zeker kijken, maar daarbij zal hij, zoals het een echte queen betaamt, scherpe kritiek niet schuwen. "Wordt het hetzelfde als RuPaul's Drag Race? Nee, want hij presenteert het niet zelf. Dus de vraag is: wordt het dezelfde kwaliteit? Dat wordt wel spannend."

Toch blijft de Utrechtse drag queen positief: "Ik ben vooral over de eerste drie à vier seizoenen in Amerika héél enthousiast. Daar herkende ik écht mezelf nog in omdat ze bijvoorbeeld alle kleding zelf moesten maken. Die seizoenen waren echt voor ons. Nu wordt het voor de mainstream gemaakt. Dus het gaat over ons maar is niet echt voor ons. Maar het blíjft leuk en ik kijk er graag naar hoor."

De Nederlandse RuPaul's Drag Race zal te zien zijn op Videoland. Wanneer wordt later bekendgemaakt. De Nederlandse show is de tweede niet-Engelstalige variant van de talentenjacht voor drag queens na een eerdere versie voor de Thaise markt.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -