Je woning verhuren als vakantieadres? Een vergunning kost je in Utrecht 1278,50 euro

© ANP (bewerkt)
UTRECHT - Wie zijn woning in Utrecht via een platform als AirBNB wil verhuren moet flink in de buidel tasten. De sinds kort verplichte vergunning kost liefst 1278,50 euro. "In mijn ogen verbieden ze nu gewoon particuliere vakantieverhuur", zegt Justus Raap.
Raap is bestuurslid bij Host Club Utrecht, de belangenbehartiger van kleinschalige logiesaanbieders in Utrecht. "Het lijkt op een ontmoedigingsbeleid", zegt hij over de regels die de gemeente nu hanteert.

Raad van State

De opstelling van de gemeente is terug te voeren op een uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar. Die oordeelde dat het verhuren van een woning zonder onttrekkingsvergunning niet mag.
Grote steden gaan heel anders met die uitspraak om. Zo verbood Den Haag simpelweg particulieren om hun woning als vakantiewoning te verhuren. Amsterdam tuigde een heel nieuw vergunningstelsel op waarbij een vergunning 45 euro kost. Rotterdam koos ervoor de huidige situatie te gedogen tot 1 januari 2021, wanneer een nieuwe wet in werking treedt waardoor een onttrekkingsvergunning niet langer nodig is.

Mooi gebaar

Utrecht kiest ervoor om verhuurders wel een onttrekkingsvergunning te laten aanvragen. Volgens het college is dat de meest pragmatische oplossing. Opmerkelijk is daarbij dat in een brief aan de gemeenteraad dit wordt gepresenteerd als een mooi gebaar naar de verhuurders toe.
"Bij de keuze voor het uitwerken van deze tijdelijke regeling, is meegewogen dat de gehele Utrechtse overnachtingssector inclusief de particuliere vakantieverhuur en Bed and Breakfastbedrijven hard zijn geraakt door de coronacrisis en momenteel nauwelijks nog bezetting hebben", schrijft het college. In de brief wordt verder nergens het bedrag van 1278,50 euro vermeld.

Bestuurlijke boete

De situatie gaat per direct in. "Het komt erop neer dat je nog voor vijf maandjes verhuur ruim 1200 euro moet betalen", zegt Raap. "Niemand gaat dat doen, het is niet meer rendabel. En als je de vergunning niet aanvraagt, kan je een bestuurlijke boete van 18.500 euro krijgen. Dat risico ga je niet lopen."
De VVD heeft inmiddels raadsvragen gesteld. De partij verbaast zich er onder meer over dat het college het bedrag van de vergunning eerder niet noemde in de brief aan de gemeenteraad. Ook vraagt de partij zich af waarom er niet is gekozen voor een overgangsregeling of voor een lager bedrag.
RTV Utrecht heeft ook de gemeente benaderd. Die geeft aan eerst de raadsvragen van de VVD te willen beantwoorden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.