RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: Amersfoortse serie-oplichter bedreigde stel met martelgeluiden en handgranaten

AMERSFOORT/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Serie-oplichter Danny B. uit Amersfoort perste twee van zijn slachtoffers af door te dreigen dat ze ernstig mishandeld of vermoord zouden worden, als ze niet zouden betalen. "Die jongens pikken het niet, het zijn Joegoslaven die hun eigen moeder zouden vermoorden", schreef B. volgens het Openbaar Ministerie aan hen.

De 36-jarige man wordt door het OM verdacht van zestien strafbare feiten, begaan tussen april 2018 en augustus 2019. Naast een reeks uiteenlopende gevallen van oplichting, gaat het onder meer over afpersing, bedreiging, vervalsing van betaalbewijzen en misbruik van andermans identiteit. De slepende zaak tegen de verdachte zou vandaag inhoudelijk worden behandeld, maar werd vanwege ziekte van de officier van justitie uitgesteld.

Ik gooi een handgranaat bij jullie naar binnen. Ik blaas jullie gevel eruit."
Vermeend bericht van verdachte Danny B.

Martelgeluiden
De afpersing van een man en een vrouw uit Nijkerkerveen is een van de ernstigste verdenkingen aan het adres van de Amersfoorter. Hij zou hen in een jaar tijd ruim 50.000 euro hebben laten betalen, onder meer door te dreigen met een aanslag op hun huis. "Ik gooi een handgranaat bij jullie binnen. Ik blaas je gevel eruit", zou hij hebben geschreven. En ook: "Je vrouw is overdag alleen thuis toch?" Een ander slachtoffer zou hij hebben gestalkt en haar naaktfoto's hebben gestuurd.

Ook zou Danny B. het stel vonnissen van liquidatiezaken en opnames van martelgeluiden hebben toegestuurd. De plaatsvervangend officier van justitie voegde daar vandaag aan toe dat B. het stel een geladen vuurwapen zou hebben laten zien en zou hebben aangekondigd dat criminelen uit JoegoslaviŽ bij de man en vrouw een "bakkie zouden komen doen." Het OM ziet dit als bedreiging met de dood of zware mishandeling.

Valse betaalbewijzen
Voor het oplichten van mensen maakte B. volgens het OM vaak gebruik van valse betaalbewijzen. Hij zou dure merkkleding en - schoenen hebben besteld, die bij aflevering moesten worden betaald. De bezorgers leidde hij daarna om de tuin door valse betaalbewijzen te laten zien. Een garage in Bunschoten liet hij op deze manier geloven dat de reparatie aan zijn auto al was betaald. Ook lichtte hij twee mensen via Marktplaats op.

De Amersfoorter zou zelfs hebben geprobeerd de politie op te lichten. Met valse brieven en documenten probeerde hij zijn ingetrokken rijbewijs terug te krijgen. En bij een verkeerscontrole liet hij een agent een vals APK-keuringsrapport zien. Volgens het OM gebruikte hij de persoonsgevens van anderen voor het afsluiten van leningen en het kopen van spullen via internet.

Enkelband afgedaan
De rechtszaak tegen Danny B. sleept zich al maanden voort. De zaak werd tot nu toe drie keer uitgesteld. De eerste keer, omdat er extra getuigen moesten worden gehoord. De tweede keer, omdat de getuigenverhoren vanwege de coronamaatregelen niet door konden gaan. Vanochtend gooide ziekte van de officier van justitie voor de derde keer roet in het eten. Zij kreeg dit weekend corona-achtige klachten en moet worden getest, vertelde de voorzitter van de rechtbank. De verdachte reageerde daar zichtbaar teleurgesteld op.

Danny B. mocht zijn proces onder strenge voorwaarden in vrijheid afwachten, maar dat heeft hij zelf verpest door begin april zijn enkelband af te doen. Volgens zijn advocaat gebeurde dat in een vlaag van verstands-verbijstering, toen hij zijn medicijnen niet had gebruikt. De advocaat vroeg de rechtbank hem opnieuw vrij te laten, maar die besliste dat hij zijn kans heeft verspeeld.

De verdachte, die al tien maanden in voorarrest zit, blijft nu tot aan het proces vastzitten. Vanwege het voortdurende uitstel van de inhoudelijke behandeling wil de rechtbank de zaak tegen Danny B. nu wel zo snel mogelijk afhandelen, buiten de al geplande zittingen om. Een nieuwe datum is nog niet bekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -