RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Twintig badgasten krijgen zwembadverbod in Driebergen, maar kunnen gewoon ergens anders zwemmen

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Het gebeurt niet dagelijks dat een groep badgasten het zwembad uit wordt gezet. Toch hebben twintig mannen in Driebergen het zo bont gemaakt dat de politie er aan te pas moest komen. De groep heeft zich daar vorige week zo intimiderend gedragen dat zeven van hen hen voorlopig de toegang tot het Laco zwembad is ontzegd.

Voor Theo Stokman, manager van het Laco zwembad, was het een pittige week. Op vrijdag hangt een groep jonge mannen in de leeftijd van 15 tot 26 rond het zwembad. Medewerkers voelen zich ge´ntimideerd. En ook andere badgasten zit het niet lekker dat de groep zich in het zwembad niet gedraagt: bommetjes op korte afstand, druk op de glijbaan en ook andere regels in het zwembad worden met voeten getreden.

Theo Stokman kan niet anders dan de politie erbij halen. De mannen moeten het zwembad verlaten en een van hen wordt door de politie aangehouden. Stokman besluit de mannen een jaar lang de toegang tot zijn zwembad te ontzeggen. "Deze uitzetting hebben wij en ook de politie geregistreerd. Als ze bij een ander zwembad ook voor problemen zorgen, volgt een zwaardere straf: een boete van een paar honderd euro."

In een ander zwembad wel welkom
Volgens Stokman werkt dat in de hele provincie zo. Dus als iemand een zwembad uit wordt gezet geldt dat verbod alleen voor dat betreffende zwembad. Diegene kan wel anoniem in een ander zwembad terecht, mits die persoon zich daar wel gedraagt.

Stokman zegt dat hij wel graag zou willen weten of er in zijn bad mensen komen zwemmen die op dat moment elders een toegangsverbod hebben. Politie mag dergelijke informatie in ieder geval niet delen. Overleg tussen zwembaden is er wel. Stokman: "Natuurlijk hebben we als zwembaden overleg over hoe je omgaat met moeilijke situaties. Maar informatie zoals namen van mensen die een zwembadverbod hebben mogen we door privacywetgeving niet delen."

Extra maatregelen
Dus is het Laco zwembad wel al een paar jaar bezig met maatregelen om overlast verder te voorkomen. Sinds 2016 is er in het hoogseizoen extra bewaking en vorig jaar zijn er weleens tassencontroles uitgevoerd. "Dan zijn er mensen die rechtsomkeert maken", zegt Stokman.

Na de ervaring van vorige week willen ze kijken hoe ze de veiligheid in het zwembad verder kunnen verbeteren en de kans op misdragingen kunnen verkleinen. Stokman: "We hebben natuurlijk vaste klanten, maar het zou mooi zijn als we een kassasysteem hebben waar we meer gegevens uithalen. Dus dan gaan we misschien wel naar een systeem toe dat wanneer jij bij ons wilt zwemmen je ook bij ons bekend moet zijn."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -