RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Strijd tegen hepatitis vereist veel creativiteit: 'Mensen weten vaak niet dat ze besmet zijn'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Ze heeft zichzelf nog vijf jaar gegeven om Nederland hepatitisvrij te krijgen maar Josť Willemse denkt dat het kan. En daarom vraagt de directeur van de Nederlandse LeverpatiŽnten Vereniging in Hoogland vandaag aandacht voor de strijd tegen de ziekte waar elk jaar 500 mensen aan overlijden. En die strijd vereist doorzettingsvermogen ťn creativiteit: "Veel mensen weten niet dat ze mogelijk besmet zijn."

Het overlijden van mensen aan de chronische ontsteking van de lever is vaak onnodig, legt Willemse uit. Want hepatitis b is goed te behandelen en type c is zelfs te genezen. Probleem is dat veel mensen niet weten dat ze de ziekte hebben. "In Nederland gaat het om duizenden mensen die we nog niet in beeld hebben", legt de directeur uit. "En als je dan ziek wordt, is het vaak te laat om de behandeling succesvol te laten zijn."

Nederland hepatitisvrij krijgen, bestaat dan ook vooral uit het vinden en benaderen van de verschillende mensen die, vaak zonder het zelf te weten, besmet zijn. En dat vereist creativiteit. Want de diverse vormen van hepatitis (A tot en met E) verspreiden zich op verschillende manieren. En dus heerst type B relatief vaker bij mannen die seks hebben met mannen, terwijl C door bloed wordt doorgegeven, en dus regelmatig opduikt bij drugsgebruikers die naalden gebruiken of migranten die in het buitenland een prik hebben gekregen.

Josť Willemse wil Nederland hepatitisvrij maken


De vereniging moet dus creatief zijn en voor elke groep een andere benadering bedenken, aldus Willemse. "Migranten moeten we voorlichten op een manier die hun goed aanspreekt. En ook voor mannen die seks hebben met mannen is dat zo."

Doorspitten
En dan zijn er nog de patiŽnten die uit het zicht zijn verdwenen. Willemse: "Een grote groep die nu wordt gevonden, zijn de mensen die uit de zorg zijn verdwenen. Die hebben ooit een diagnose gekregen maar toen was er geen behandeling, of het hielp niet." Voor deze mensen wordt een ouderwetse benadering van stal gehaald: "Da's echt een kwestie van oude adresbestanden doorspitten en mensen aanschrijven."

"We gaan ervoor!"
Er is dus nog een boel werk aan de winkel voor de vereniging in Hoogland om het land hepatitisvrij te krijgen. Toch heeft Willemse er vertrouwen in: "We gaan ervoor! Wij willen echt als een van de eerste landen kunnen zeggen: 'We hebben hepatitis c geŽlimineerd en hepatitis b onder controle.'"

Maar de directeur is ook eerlijk: ze heeft wel een beetje hulp nodig: "Het moet lukken met alle inzet. Maar alle beetjes helpen. Dus val je in de doelgroep: ga naar de arts, laat je testen en als het zo is, dan wordt je behandeld. En zo moeten we het de wereld uit kunnen krijgen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -