RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Dief' en 'killer': stoep bij straatnaambordjes Van Heutsz en J.P. Coen in Utrecht beklad


UTRECHT - 'Dief', 'killer' en 'dodentelling: 75.000 in Aceh': dat zijn de teksten die vannacht zijn achtergelaten bij straatnaambordjes op de Van Heutszstraat en J.P. Coenstraat in Utrecht. De graffiti-actie is het werk van actiegroep Helden van Nooit. Zij vinden dat de straten een andere naam moeten krijgen omdat ze vernoemd zijn naar zeevaarders die fout zouden zijn geweest.

 Bekladding bij de Van Heutszstraat. Bekladding bij de Van Heutszstraat. | Foto: RTV Utrecht

"Een oorlogsmisdadiger en massamoordenaar", zo noemt de actiegroep Van Heutsz in een bericht op Instagram. Ook J.P. Coen was fout volgens de activisten en daarom werden op de stoep bij twee straatnaambordjes in de wijk Lombok teksten achtergelaten. Ook zijn de palen met verf bewerkt. De bordjes zelf kwamen er relatief ongeschonden vanaf.

De actiegroep gaat vaker met de verfpot langs controversiŽle beelden. Eerder werden in Rotterdam het museum Witte de With, een beeld van Pim Fortuyn en een standbeeld van Piet Hein beklad.

 Teksten bij de Van Heutszstraat. Rechts een pin van de Bitterzoete Route. Teksten bij de Van Heutszstraat. Rechts een pin van de Bitterzoete Route. | Foto: RTV Utrecht

Bitterzoete Route
De Helden van Nooit is niet de eerste actiegroep die ontevreden is over de straatnamen in Lombok. Utrechter Michael van Zeijl maakte zich er in 2018 ook al boos over. Met zijn (zelf niet onbesproken) actiegroep De Grauwe Eeuw vroeg hij aandacht voor de daden van Van Heutsz en J.P. Coen.

De gemeente haakte op die discussie in door de werkgroep Gepeperde Straten op te richten. Die kwam na een jaar vergaderen op het idee om een wijkwandeling te beginnen. Bij de controversiŽle straten zijn pinnen in de grond geslagen en er is een website opgericht. Tijdens de wandeling langs de Bitterzoete Route belicht een gids het verhaal van de duistere kanten van Van Heutsz en Coen: "Jan Pieterszoon Coen is een strafexpeditie begonnen op Banda. In eerste instantie heeft hij 44 lokale leiders laten vermoorden. Daarna is hij begonnen met zijn echte strafexpeditie. Hij heeft op Banda zeker tienduizend mensen laten vermoorden."

Onthulling Bitterzoete Route in 2018


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -