3 jaar cel geëist tegen vluchtende cokedealer die agent aanreed

© Pixabay
UTRECHT/MAARSSEN - Een Utrechtse drugsdealer die bij zijn aanhouding vorig jaar een agent heeft aangereden, gaat een flinke tijd de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De officier van justitie eist drie jaar gevangenisstraf tegen de 27-jarige Redouan A., waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
A. werd sinds september vorig jaar door de politie in de gaten gehouden, nadat twee medeverdachten waren opgepakt. De politie zette ook agenten in burger in als pseudokopers. Toen zij Redouan A. na de derde pseudokoop op een parkeerterrein aan de Seinedreef klemreden en wilden aanhouden, ging hij er met hoge snelheid vandoor en reed daarbij recht op een agent af. Die sprong opzij, maar werd door de spiegel geraakt en raakte gewond.

Roosters

Bij A.'s medeverdachten Jay B. en Anjali G. thuis werden grote hoeveelheden drugs en geld gevonden. Ook hielden zij een complete administratie en roosters bij over de verdeling van de winst en diensten. Berichten op hun telefoons en die van A. tonen volgens het OM aan dat zij nauw samenwerkten en dat A., die door de medeverdachten Red wordt genoemd, ongeveer eenderde van dealerdiensten draaide.
Volgens het OM blijkt uit de administratie, de roosters en whatsapp-berichten dat Redouan A. zeker anderhalf jaar samen met de andere twee heeft gedeald. Maar volgens de verdachte zelf was die periode veel korter. In de zomer van 2018 zou hij sporadisch een dienst van Jay B. hebben overgenomen. Pas na B.'s aanhouding in september vorig jaar, zou hij diens handel hebben overgenomen. Volgens A. hoort de dealernaam Red of Redd niet in alle gevallen bij hem, maar het OM vond daar geen enkele aanwijzing voor.
Als ik had gezien dat het een agent was, was ik wel gestopt. Ik wilde het niet gekker maken dan het al was.
Verdachte over aanrijden van agent

Bang voor ripdeal

A. zegt dat hij bij zijn aanhouding op 9 december op de vlucht sloeg, omdat hij bang was slachtoffer van een ripdeal te worden. Hij zou niet hebben gezien dat hij door agenten was klemgereden. Die reden in burgerauto's en droegen geen uniform, maar jacks met flappen waarop het woord politie te zien was. Hij zou de agent die voor zijn auto stond, niet hebben gezien. Maar toen hij wegscheurde, hoorde hij wel dat hij iets raakte. De gillende sirenes van de achtervolgende politieauto's zou hij ook niet hebben gehoord. "Als ik had gezien dat het een agent was, was ik wel gestopt. Ik wilde het niet gekker maken dan het was", zei hij.
Redouan A. is zeven jaar geleden ook al eens veroordeeld voor handel in harddrugs. Hij kreeg toen een werkstraf. Het OM wil dat hij onder toezicht van de reclassering een baan of andere zinvolle dagbesteding zoekt en zich laat behandelen voor zijn gedrag. De agent die licht gewond raakte, zou hij een schadevergoeding van 650 euro moeten betalen. Bij hem thuis werd bijna 1500 euro aan drugsgeld gevonden. Dat moet volgens de officier van justitie verbeurd worden verklaard.

Angst en paniek

Volgens advocaat Boumanjal was de rol van A. bij het dealen veel kleiner dan het OM stelt. Hij betoogde verder dat er rare dingen gebeuren in de drugswereld in Overvecht en dat het geloofwaardig is dat zijn cliënt bang was toen de politie hem wilde aanhouden. De rechercheurs zouden niet goed herkenbaar zijn geweest. Van een bewuste poging om een agent aan te rijden zou geen sprake zijn geweest. In paniek zou hij verder niets hebben gehoord of gezien.
Wat de advocaat betreft was er sprake van noodweer en is de strafeis van het OM veel te hoog. Hij pleit voor een jaar gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De verdachte zei zelf tot besluit dat hij eerlijk heeft verklaard. Vanwege zijn eigen veiligheid had hij alleen bepaalde namen niet willen noemen.
De rechtbank doet in de zaak tegen Redouan A. over twee weken uitspraak. Zijn medeverdachte Jay B. werd onlangs veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hij heeft inmiddels hoger beroep aangetekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.