Celstraf voor Bruna-overvaller met berouw

© RTV Utrecht
UTRECHT/HOUTEN - Een jonge Utrechter moet tien maanden de cel in voor twee winkelroven in Utrecht. Begin januari pleegde hij met een andere crimineel een overval op de Bruna in winkelcentrum Overvecht. Een maand eerder had hij anderen geholpen bij een overval op de Aldi in winkelcentrum Overkapel.
De inmiddels 20-jarige Ousama bekende dat hij op 2 januari in de Bruna met een bivakmuts op een neppistool heeft gericht op de bedrijfsleider en een winkelmedewerkster. Hij liet hen de kassa's en de kluis openen en stapte daarna met 2700 euro aan buit bij zijn handlanger achterop een scooter.

Aldi-medewerkster afgeleid

Toen hij op camerabeelden was herkend en werd aangehouden, biechtte Ousama ook een eerder misdrijf op. In de Aldi had hij op 1 december een medewerkster afgeleid, zodat twee medeverdachten zich in het magazijn konden verstoppen. Toen die later de supermarkt beroofden zat hij buiten in een auto op ze te wachten. De buit was die dag 6.000 euro. De verdachte hielp de politie bij het oplossen van die overval.
Het openbaar ministerie had de rechtbank gevraagd om het volwassenenstrafrecht toe te passen, omdat de verdachte tijdens de misdrijven 19 jaar oud was. De officier van justitie eiste twee jaar gevangenis, waarvan een jaar voorwaardelijk. De reclassering adviseerde echter om Ousama als minderjarige te behandelen. Zo zou er meer kans zijn dat hij zijn leven betert.

Ouders en familie te schande gezet

Ousama betuigde twee weken geleden spijt voor zijn daden. "Ik heb niet alleen mijzelf te schande gezet, maar ook mijn ouders en mijn familie", zei hij tegen de rechters. Hij betoogde dat hij onder invloed van een criminele vriend stond, die hem zou hebben overgehaald het rechte pad te verlaten. Hij bood de eigenaar van de Bruna, die bij de overval een trauma opliep, in de rechtszaal persoonlijk zijn excuses aan. Ook de medewerkster, die bij een eerdere overval PTSS opliep, was door de overval erg ontdaan.
De rechtbank volgde het advies van de reclassering en legde Ousama daarom een gevangenisstraf van zestien maanden op, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook moet hij zich verplicht melden bij de reclassering en wordt hij onder behandeling gesteld. Verder moet hij de Bruna ruim 3.000 euro schadevergoedingen betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.