RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Twee nieuwe coronateststraten in augustus, maar vinden van geschikte locaties is lastig


PROVINCIE UTRECHT - Met twee nieuwe coronateststraten die in augustus worden geopend, is er voorlopig voldoende testcapaciteit in de provincie. Dat zegt de GGD regio Utrecht (GGDrU). Al gaat de zoektocht naar nieuwe, geschikte locaties nog altijd verder. Geen makkelijke opgave, want de plekken moeten voldoen aan een waslijst aan eisen.

Net als in de rest van het land, was het ook in de coronateststraten in de provincie Utrecht de afgelopen weken erg druk. "Vorige week hadden we dagen dat 2300 tot 2400 mensen zich lieten testen. Deze week is het eveneens druk met rond de 2200 personen per dag," zegt Lydia van der Meer van de GGDrU.

Als er meer besmettingen zijn, dan gaat er ook meer getest worden"
Lydia van der Meer, GGDrU

Maar te druk is het gelukkig voorlopig nog niet. Al scheelde dat soms weinig: "Op sommige momenten hebben we op 100 procent van onze capaciteit gezeten. Maar voor het overgrote deel hebben we nog capaciteit over." Vooral in het weekend is er genoeg plek. Opvallend, vindt Van der Meer: "Je zou eigenlijk denken dat de meeste mensen doordeweeks aan het werk zijn en zich in het weekend laten testen."

Meer locaties
Hoewel de drukte voorlopig onder controle is, is de GGDrU wel hard op zoek naar meer locaties. Dat heeft met twee redenen te maken. Zo kunnen sommige teststraten niet lang blijven op de plek waar ze zitten. "Bij Expo Houten bijvoorbeeld, dat is een evenementenlocatie. Als daar weer evenementen zijn, dan moeten wij ergens anders heen."

Een andere reden is dat de GGDrU genoeg capaciteit wil hebben voor als er een tweede golf komt. "Niemand kan antwoord geven of dat ook gaat gebeuren of niet, maar je moet er wel op zijn voorbereid", zegt Van der Meer. "Als er meer besmettingen zijn, dan gaat er ook meer getest worden."

We blijven onze oren en ogen openhouden voor meer locaties"
Lydia van der Meer, GGDrU

Het vinden van een locatie, blijkt in de praktijk een heel lastige opgave. Want er is een hele waslijst aan eisen waar de plek aan moet voldoen. Zo moet de ruimte overdekt en dagelijks bruikbaar zijn. Ook moet de locatie tot het einde van dit jaar open kunnen blijven.

Aan deze eisen moet de locatie voldoen


Woerden
Op dit moment zijn er teststraten in Utrecht (3), Houten, Amersfoort in Veenendaal. Op 10 augustus komt daar een teststraat in Woerden bij, waarmee ook het westen van de provincie is gedekt. Omwonenden maakten tegen een eerdere locatie in Woerden nog bezwaar, waarop de gemeente besloot de teststraat dan maar op het eigen parkeerterrein te huisvesten.

Eind augustus komt er nog een teststraat in de provincie bij. De locatie voldoet aan alle eisen, maar de GGDrU wil nu nog niet zeggen waar dit is. "De gemeente moet eerst de kans krijgen om de omwonenden te berichten", zegt Van der Meer.

Wie daarna nog steeds geen teststraat in de buurt heeft en bijvoorbeeld slecht ter been is, kan alsnog contact met de GGDrU opnemen. "We proberen zoveel mogelijk mee te denken met de mensen en de drempel zo laag mogelijk te houden. Als ze slecht ter been zijn, kunnen we ook bij hen thuis langskomen."

Suggesties
Met de locatie die eind augustus wordt geopend, verwacht de GGDrU voorlopig voldoende testcapaciteit te hebben. "Maar we blijven onze oren en ogen openhouden voor meer locaties", zegt Van der Meer. Suggesties zijn welkom. "Als mensen een goede tip hebben, dan is dat altijd fijn."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -