Utrechtse wethouder De Weger treedt af

UTRECHT - De Utrechtse wethouder Tymon de Weger van Verkeer en Milieu (ChristenUnie) heeft een motie van wantrouwen in de gemeenteraad donderdagavond niet overleefd.
De motie werd ingediend door de partijen Leefbaar Utrecht, SP en de Groep Mossel. Het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU) dat twee weken eerder al de oorzaak was van de val van de coalitie en het aftreden van de twee GroenLinks-wethouders, ligt ook aan deze motie ten grondslag. GroenLinks weigerde akkoord te gaan met de Spoorlaan, een tunnel en de sloop van woningen aan de Josephlaan.

ONVOLDOENDE VOORGELICHT

De oppositie, inclusief oud coalitiegenoot GroenLinks, vindt dat De Weger de gemeenteraad onvoldoende heeft voorgelicht over de mogelijkheden die er nog zijn om het Actieplan Luchtkwaliteit aan te passen.
De Weger: "Met pijn in het hart stap ik op, want ik heb Utrecht en Utrechters in mijn hart gesloten. Ik heb me ingezet voor de bereikbaarheid en gezondheid van de mensen in de stad."

REACTIES

D66-raadslid Arjan Kleuver: "De crux zit hem bij het feit dat de wethouder constant de gemeenteraad voor heeft gehouden dat de raad het laatste woord heeft. Uiteindelijk blijkt dat het Actieplan Luchtkwaliteit al in Brussel ligt, zonder dat de gemeenteraad er inhoudelijk over heeft gesproken. De raad is buitenspel gezet, hoe het college ook probeerde om dat te ontkennen."
Ingrid de Bondt van de VVD betreurde het dat het zo gelopen is. "De VVD heeft problemen met het besluitvormingsproces en daarom kunnen we niet anders dan de motie steunen."
Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) is verbaasd over de keuze van GroenLinks om de motie te steunen. "Ik was in de overtuiging dat de partij ervoor koos de motie niet te steunen", aldus Wolfsen. Het college bestaat nu nog uit vier wethouders. Niet direct een reden voor het college om allemaal op te stappen, zo meent Wolfsen. "We nemen geen overhaaste beslissingen. Bovendien is vier wethouders in principe voldoende om de stad te besturen." Dinsdag beraadt het college zich over de te nemen stappen.
Volgens GroenLinks mist het college de politieke wil om de raad en bewoners serieus te nemen. Fractievoorzitter Marry Mos: "Het is niet aan bewoners uit te leggen dat inspraak op het Actieplan nog zin heeft , terwijl er binnen het college geen ruimte was voor een minderheidsstandpunt. Wij konden, hoe treurig ook, niet anders dan het vertrouwen in de wethouder opzeggen."
Bekijk en beluister de reportages.

Wethouder De Weger treedt af, een verslag
Wethouder De Weger treedt af, een verslag
De Utrechtse bestuurscrisis uitgelegd en politieke reacties

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.