Econcern blij met windturbineplan Noordzee

UTRECHT - Energiebedrijf Econcern in Utrecht is aangenaam verrast over de plannen van het kabinet om het aantal windturbineparken in de Noordzee te verdubbelen gedurende de kabinetsperiode.
"Het kabinet geeft een belangrijk signaal van stabiliteit af", zegt directeur Ernst van Zuijlen van de offshore-tak van Econcern.
Andere energiebedrijven, waaronder Eneco en het Deense Vestas, reageerden in het Financieele Dagblad sceptisch op de plannen van het kabinet. Deze zouden niet realistisch zijn, omdat de levertijd van windturbines minstens drie tot vijf jaar zou zijn. Ook zouden er te weinig installatieschepen beschikbaar zijn, die de
windturbines kunnen bouwen.
Van Zuijlen is teleurgesteld in de reacties van zijn branchegenoten. "Natuurlijk is het een uitdaging, maar dit signaal vanuit het kabinet geeft exploitanten van installatieschepen en andere bedrijven, zoals kabelfabrikanten, juist de benodigde zekerheid om te gaan investeren."
De directeur vindt dat de tijd rijp is om als sector samen op te trekken, in samenwerking met het kabinet, om de toekomstige doelen op het gebied van duurzame energie te realiseren.
Vanuit de Europese Commissie is de eis gesteld dat in 2020 20 procent van de energie duurzaam moet zijn. Hiervoor moet tegen die tijd 6000 megawatt uit windenergie afkomstig zijn. "Willen we dit halen, is de verhoogde doelstelling naar een totaal van 950 megawatt voor deze kabinetsperiode juist nodig."
Econcern is vooral blij met de toezegging van het kabinet om duurzame energie in de toekomst te laten betalen door de vervuiler. "Dit zorgt voor een meer robuuste financiering", aldus Van Zuijlen. Er komt vanaf de volgende kabinetsperiode een heffing op de energierekening, waarmee investeringen in duurzame energie deels
worden gefinancierd.
Econcern hoopt dankzij de nieuwe plannen van de kabinet de komende twee tot drie jaar voor 300 megawatt extra aan windturbines te mogen installeren. "Twee van onze parken doen mee met de race." Het gaat om Rotterdam NW en het Helmveld-park voor de kust van Den Helder.
Het concern verkeert momenteel in zwaar weer. Het kondigde vorige maand aan dat het een aantal duurzame projecten moet uitstellen en een onbekend aantal mensen moet ontslaan. Het bedrijf kampt met hoge schulden. "De plannen van het kabinet geven ons extra vertrouwen dat we goed uit de crisis zullen komen", zegt Van Zuijlen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.