Gemeente: straatnamen Van Heutsz en J.P. Coen in Lombok worden niet veranderd

De Van Heutszstraat in Lombok werd vannacht beklad.
De Van Heutszstraat in Lombok werd vannacht beklad. © RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht is niet van plan de namen van de Van Heutszstraat en de J.P. Coenstraat te veranderen. Vannacht werden de straatnaambordjes beklad met graffiti.
De gemeente gaat de verf verwijderen. "Als de daders bekend zijn doen we aangifte van vernieling van eigendom", zegt een woordvoerder. Op de bordjes werd door leden van actiegroep Helden van Nooit onder meer 'dief' en 'killer' geschreven.
De straten in de wijk Lombok blijven voorlopig gewoon hun naam behouden, ook al zijn ze vernoemd naar zeevaarders en koloniale bestuurders die anno 2020 volgens veel mensen controversieel zijn. "We denken dat de oplossing niet ligt in het aanpassen van straatnamen, maar in het vergroten van de bewustwording."
De stad benadrukt dat er momenteel een onderzoek loopt naar het Utrechtse slavernijverleden en dat er plannen zijn om een slavernijmuseum te onthullen in de stad. Bovendien heeft de gemeente samen met enkele organisaties een 'straatnamenwandeling' door Lombok ontwikkeld die refereert aan de koloniale geschiedenis. De website van die wandeling is hier te bezoeken.
Actiegroep Helden van Nooit schreef deze leuzen vannacht in Lombok.
Actiegroep Helden van Nooit schreef deze leuzen vannacht in Lombok. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.