5000 belletjes en 800 app-berichten naar ex-vriendin: OM eist cel in Utrechtse stalking-zaak

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een 42-jarige Utrechter die zijn ex-vriendin stalkte moet van het Openbaar Ministerie negen maanden de cel in. Hij zou haar onophoudelijk berichten hebben gestuurd nadat zij de relatie beëindigde. Ook pleit de aanklager voor een contactverbod.
Volgens het OM heeft de man zijn ex tien weken lang stelselmatig belaagd. Tussen 29 augustus en 13 november 2019 belde hij haar 5.047 keer en stuurde hij 867 whatsapp- en sms-berichten.
Ook hing hij dagelijks rond haar appartement. Hij belde vaak aan of begon te schreeuwen of fluiten om haar aandacht te trekken. Daarnaast stopte hij briefjes, cadeautjes en andere spullen in haar postvak. Ook stuurde hij seksueel getinte beelden van zichzelf.
Jij gaat naar de hel. Ik heb god gevraagd, geef mij één dag dan pak ik je.
Verdachte in berichtje aan ex

Smeken en dreigen

Met het onophoudelijke stalken joeg hij de vrouw zoveel angst aan dat zij nauwelijks naar buiten durfde te gaan om haar hond uit te laten. De berichten die hij stuurde waren een afwisseling van liefdesverklaringen en bedreigingen. De ene keer smeekte hij haar om hem terug te nemen. De andere keer dreigde hij haar iets aan te doen. "Jij gaat naar de hel. Ik heb god gevraagd, geef mij één dag dan pak ik je", schreef hij in een bericht.
De vrouw meldde pas na een maand bij de politie dat zij door haar ex werd belaagd. Agenten vertelden hem toen meermaals dat hij moest stoppen, maar het werd alleen maar erger. Zijn houding werd volgens de vrouw steeds dreigender.
Ze deed pas aangifte toen de politie daar eind oktober op aandrong, maar ook daardoor liet de man zich niet afschrikken. Hij werd half november twee weken vastgezet, maar toen hij vrijkwam zocht hij zijn ex opnieuw op. Daarna zat hij weer ruim zes maanden vast.

Kwetsbaar en misbruikt

Volgens de officier van justitie is de vrouw een kwetsbaar persoon die in haar jeugd door haar vader is misbruikt. Door het overlijden van haar verloofde was ze nog meer met zichzelf in de knoop geraakt. De verdachte zou zich vorige zomer dagelijks bij haar hebben opgedrongen in de supermarkt waar ze werkt.
Uiteindelijk ging ze overstag. Tijdens een eerste afspraak had hij haar gedwongen om seks met hem te hebben, zei ze in haar slachtofferverklaring. Omdat hij vaak dronken, jaloers en agressief was en ze steeds hevige ruzies hadden, besloot ze om de relatie te verbreken.
Ik was doodsbang dat hij mij zou pakken. Hij schepte op over mishandeling van de vriend van zijn van ex.
Slachtoffer over stalkende ex
Tijdens de rechtszaak bleek dat de man eerder voor vergelijkbare zaken met politie en justitie in aanraking is geweest. Hij is onder meer veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens een psycholoog die hem onderzocht is hij door stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar en is er grote kans op herhaling. De man weigert echter om zich te laten behandelen, omdat hij vindt dat er niets mis met hem is. Het OM eist daarom een onvoorwaardelijke celstraf van 267 dagen in combinatie met een contact- en gebiedsverbod. Ook een eerder voorwaardelijke celstraf van twee weken zou hij nu moeten uitzitten.

Geen belaging maar bezorgdheid

De advocaat van de man pleitte vandaag voor vrijspraak of een straf die even lang is als het voorarrest. Hij legde de schuld grotendeels bij het slachtoffer. Zijn cliënt zou haar uit bezorgdheid in de gaten hebben gehouden, omdat zij zelfmoordneigingen zou hebben. Ook zou zij nog spullen van hem in huis hebben gehad. De verdachte ging echter niet in op een uitnodiging van de politie om aan te wijzen welke spullen hij bedoelde.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een beslissing te komen en doet op 11 augustus uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.