Politiekorps Utrecht is jongste van het land, maar vergrijst wel

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Agenten van de politie Midden-Nederland zijn de jongste van het land. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, opgevraagd door LocalFocus. Gemiddeld zijn de agenten in onze regio 40,1 jaar oud, in andere regio's loopt dit op tot 44,3.
Opvallend is dat de vergrijzing toeslaat bij de politiecorpsen, ook bij ons in de regio. Vijf jaar terug was nog 9 procent van de agenten 55 jaar of ouder bij de politie Midden-Nederland, vorig jaar is dat opgelopen tot 13 procent.
Ook in de rest van het land zet deze trend door. Van al het blauw op de Nederlandse straten was 19 procent vorig jaar ouder dan 55, in 2015 was dat nog 15 procent. In Limburg heeft de vergrijzing het hardst toegeslagen: daar is meer dan een kwart van de agenten 55 jaar of ouder.
Bij de eenheid Midden-Nederland is dit geen reden tot zorg. "Wij zijn een jonge eenheid, dus dit speelt niet in het bijzonder bij ons", aldus een woordvoerder.

Kaart

Op deze kaart is voor iedere politie-eenheid te zien hoeveel agenten ouder dan 55 jaar zijn. De tekst loopt door na de kaart.
In de komende jaren gaan zo'n 14.000 agenten met pensioen volgens de politie. Landelijk zijn er recent afspraken gemaakt om het tekort aan politiemensen tegen te gaan.
Zo wordt de basisopleiding tot agent ingekort van drie naar twee jaar. Ook kunnen politievrijwilligers in dienst genomen worden en mogen agenten doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.