Bende van neef Ridouan T. verdacht van betrokkenheid moord advocaat Wiersum en mishandeling

© Politie
UTRECHT/SOEST - De drie verdachten van de moord op kroongetuige-advocaat Derk Wiersum zitten op 21 september voor het eerst samen voor de rechter. Dat bleek tijdens een tussenzitting in de extra beveiligde rechtbank Schiphol rond verdachte Anouar T. uit Maarssen.
Tegelijkertijd met Anouar T., die een neef van de vermeende opdrachtgever Ridouan T. is, staan dan ook Giermo B. uit Almere en Rotterdammer Moreno B. voor de rechter. De laatste twee worden verdacht van uitvoeren van de moord op Wiersum op 18 september vorig jaar.

Autodieven

Anouar T. is volgens het Openbaar Ministerie de leider van een criminele organisatie uit de regio Utrecht. De groep hield zich bezig met het stelen en helen van auto's. De voertuigen kregen valse kentekens en werden schoongemaakt ('gesweept') in een Utrechtse loods. Vervolgens werden ze volgens het OM gebruikt bij het uitvoeren van ernstige misdrijven.
Het OM beschouwt Anouar T. als medeplichtig aan de moord op Wiersum. Twee auto's die gebruikt werden voor de voorverkening bij het huis van Wiersum in Amsterdam, zouden aan hem en zijn organisatie zijn gelinkt. Hij heeft zelf steeds volgehouden dat hij niet wist waarvoor deze Renault Mégane en Volkswagen Transporter werden gebruikt, maar de Transporter zou bewijsbaar door een lid van zijn groep zijn gestolen en zijn afgeleverd bij moordverdachte Giermo B. in Almere.

Andere verdachten

Voorafgaand aan de zitting tegen Anouar T. stonden zeven leden van zijn organisatie voor het eerst voor de rechter. Zij worden onder meer verdacht van een brute moordpoging op 30 oktober in de Adelaarstraat in Utrecht. Een 28-jarige man werd daar bewerkt met een voorhamer, een klauwhamer en een honkbalknuppel. Ook bij deze moordpoging zou Anouar T. een belangrijke rol hebben gespeeld.
De groep Utrechters werd voor de moord op Wiersum al een tijd door de politie in de gaten gehouden. Hun uitvalsbasis was een loods in de Utrechtse Oosterleestraat. Intensief observeren heeft volgens het OM veel bewijsmateriaal opgeleverd in beide zaken. Dat Anouar T. ook een centrale rol speelde bij de moordpoging in de Adelaarstraat blijkt onder meer over afgeluisterde gesprekken. Hij zou daarin over knuppelen, hameren en mokeren van een slachtoffer spreken. T. zou ook de slagwapens en de auto hebben geregeld.

Indirecte bekentenis

Anouar T. heeft eerder steeds gezwegen over bovenstaande beschuldigingen, maar legde in zijn slotwoord indirect een bekentenis af. Volgens hem wist de politie dat er iets speelde tussen hem en het slachtoffer van de zware mishandeling in de Adelaarstraat, maar werd dat gezien als een Marokkanenprobleem. De mishandeling zou absoluut geen moordpoging zijn geweest, aldus de verdachte.
Ook de gestolen Renault Mégane die werd gebruikt bij de voorbereidingen van de moord op Derk Wiersum werd al voor de moord gesignaleerd in de loods op de Oosterleestraat. De verdediging suggereerde dat de auto vanaf toen al intensief in de gaten werd gehouden. Maar volgens het OM klopt dat helaas niet. Het politie-onderzoek concentreerde zich destijds op de diefstal van snelle Audi's, waar de groep van werd verdacht.
Om de onderzoeken over de moordpoging en de autodiefstallen niet door elkaar te laten lopen zullen ze vanaf nu niet meer tegelijkertijd met hem worden besproken. De volgende zitting rond de groep autodieven is op 1 oktober gepland. De inhoudelijke behandeling zal op zijn vroegst volgend voorjaar zijn. De verdachte blijft voorlopig vastzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.