RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veiligheidsregio's krijgen mogelijkheid tot invoeren lokale mondkapjesplicht

UTRECHT - Veiligheidsregio's krijgen de ruimte om het dragen van een mondkapje plaatselijk verplicht te stellen. Dat is een van de conclusies van een overleg in Utrecht tussen de voorzitters van de Veiligheidsregio's en de minister. Het gaat om een experiment met als doel het beïnvloeden van het gedrag van mensen.

Het landelijk invoeren van een mondkapjesplicht ging, zoals verwacht, niet door. Jaap van Dissel van het Outbreak Management Team van het RIVM zegt niet genoeg bewijs te zien dat het verplicht dragen van een niet-medisch mondkapje zou leiden tot minder besmettingen.

Een lokale mondkapjesplicht wordt dan dus ook niet ingevoerd op medische gronden, benadrukte Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad. Als wordt besloten om in bijvoorbeeld een drukke winkelstraat het dragen van een mondkapje verplicht te stellen, dan gebeurt dit om mensen eraan te herinneren zich aan de regels te houden. Ook heeft het een experimentele functie om te zien hoe mensen omgaan met mondkapjes. Het RIVM zal in gebieden met een mondkapjesplicht dan ook meekijken.

Voor minister Van Ark van Medische Zorg blijft het belangrijkste in de bestrijding van het coronavirus dat iedereen zich aan de regels houdt. "In de tussentijd geldt, en ik herhaal graag wat Jaap van Dissel erover zei: hou je aan de regels, zo krijgen we het virus eronder. Als je ziek bent, blijf thuis en houd die 1,5 meter aan."

Bij de Veiligheidsregio's zijn er zorgen over de manier waarop sommige mensen laks omgaan met de coronaregels. Er wordt gedacht aan een publiekscampagne om dit te corrigeren. Ook wordt onderzocht of er strenger moet worden gecontroleerd of terugkerende reizigers uit het buitenland wel in quarantaine gaan.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -