'Geluk Nederlanders onder druk door coronacrisis'

© Pixabay
SOEST - Nederlanders zijn minder gelukkig door de coronacrisis. Dat constateren economen van de Rabobank. Volgens hen is het daarom zaak dat beleidsmakers verder kijken dan alleen de impact van de crisis op de volksgezondheid en de economie.
Zo staan de sociale contacten onder druk door de beperkingen van fysiek contact tijdens de lockdown. Ook lijken Nederlanders ontevredener geworden over hun woonsituatie, mogelijk omdat mensen andere eisen stellen aan de woning sinds ze meer thuiswerken.
Het subjectieve welzijn staat volgens het onderzoek het meeste onder druk. Hier gaat het specifiek om hoe gelukkig mensen zich voelen. Zo'n 29 procent van de ondervraagde mensen gaf aan minder gelukkig te zijn dan vorig jaar, terwijl 23 procent stelde gelukkiger te zijn. Daarmee is volgens Rabobank sprake van een "significante achteruitgang" in het subjectieve welzijn van mensen.

Werkgeluk

Erwin Klappe uit Soest is arbeids- en organisatiepsycholoog en schreef een boek over geluk en dan met name op de werkvloer. Hij zag al in een eerder onderzoek (door de Erasmus Universiteit) dat ons huidige geluksgevoel een vrije val heeft gemaakt tijdens de coronacrisis: van rapportcijfer 7,5 naar een 6,3. "Je ziet dat dat tot allerlei problemen leidt, zoals oververmoeidheid. Er zijn zelfs verhalen van verpleegkundigen die na hun vakantie nog steeds doodmoe zijn", licht Klappe toe. "Dus ik houd m'n hart vast als straks die tweede golf aanbreekt."
Klappe schreef met 25 experts het Handboek Werkgeluk en ontdekte dat ieder mens drie basisbehoeften heeft: autonomie, verbinding en competentie. "In coronatijd zien we dat het met twee van die drie behoeften niet goed gaat. Met autonomie gaat wel goed: doordat we thuiswerken, hebben we minder last van een hijgende leidinggevende en heb je wat meer beslisruimte. Maar met verbinding gaat het minder omdat we thuiswerken: we missen de collega's. En met de derde behoefte competentie gaat het ook minder goed omdat we nu eenmaal het meeste leren van onze collega's."
Het advies luidt om toch weer samen te komen met collega's, door bijvoorbeeld in de buitenlucht te vergaderen. Maar ook het volgen van webinars kan helpen om je kennis (competentie) op pijl te houden.

Brede welvaart

Terug naar het onderzoek van de Rabobank, want over de gehele linie lijkt de brede welvaart in Nederland nog redelijk op peil. Maar Rabobank-econoom Rogier Aalders benadrukt dat de "eerste haarscheurtjes" zichtbaar worden en de problemen zouden zomaar in omvang kunnen toenemen.
"Onze verwachting is dat de werkloosheid in de loop van dit jaar verder stijgt, als de steunmaatregelen aflopen. Daardoor komen de inkomens verder onder druk te staan en hebben waarschijnlijk meer mensen onvoldoende inkomen. Daarnaast weten we uit de vorige crisis dat de brede welvaart later wordt geraakt dan de economie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.