Utrechtse cultuurinstellingen financieel gecompenseerd voor coronacrisis

TivoliVredenburg ontvangt vanuit het fonds 1 miljoen euro.
TivoliVredenburg ontvangt vanuit het fonds 1 miljoen euro. © RTV Utrecht / Niels Drost
PROVINCIE UTRECHT - Elf culturele instellingen in onze provincie hebben gezamenlijk miljoenen gekregen van het Rijk als compensatie voor misgelopen inkomsten door de coronacrisis. Het gaat om grote instellingen zoals TivoliVredenburg en Theater Flint, maar ook kleinere organisaties zoals poppodium De Helling en theater De Kikker krijgen geld.
"We zijn heel opgelucht", zegt directeur Marlies Timmermans van EKKO. Ook haar poppodium in Utrecht heeft geld gekregen vanuit het fonds: ruim 132.000 euro. De gemeente en provincie verdubbelen dat nog eens waardoor het totaalbedrag neerkomt op 265.000 euro. De provincie en de gemeente dragen allebei 111.741 euro bij.
"Het geeft ademruimte en het betekent dat we nu niet verder hoeven af te schalen", legt Timmermans uit. Door de coronacrisis is 7 van de in totaal 14 fte weggevallen bij het poppodium. Daarnaast is het de bedoeling dat EKKO met het geld activiteiten organiseert. "Zo blijven je medewerkers aan het werk en worden makers betaald."
We hebben er nog elke dag een knoop van in onze buik.
Directeur Jeroen Bartelse van TivoliVredenburg over de coronacrisis
Ook bij Theater Flint is de opluchting groot. Directeur Harold Warmelink laat weten "heel blij" te zijn dat hun aanvraag is gehonoreerd. De organisatie krijgt 200.117 euro vanuit het Rijk en de gemeente en provincie verdubbelen dat bedrag. "Het helpt ons in deze bizarre realiteit."
Het grootste bedrag dat in deze regio wordt uitgekeerd door het fonds is voor TivoliVredenburg. Het muziekgebouw in Utrecht krijgt 1 miljoen euro vanuit het Rijk. "Dit is heel hard nodig", zegt directeur Jeroen Bartelse. "Wij zijn voor 75 procent van onze inkomsten afhankelijk van publiek", legt hij uit. Toen alles stil kwam te vallen door corona, raakte Tivoli dus ineens het overgrote deel van de inkomsten kwijt. "Dus in die zin was het heel nijpend."

Infrastructuur overeind houden

Vandaag kreeg Bartelse een berichtje: het geld van het cultuurfonds was binnen. "Dat is dan wel heel fijn. We hebben er nog elke dag een knoop van in onze buik. De vooruitzichten zijn nog steeds niet goed voor de muziek- en cultuurwereld." Want zolang er anderhalve meter afstand gehouden moet worden, kan zijn organisatie niet op volle kracht draaien. "En dan is een live-evenement of concert niet rendabel te krijgen."
Naast dat Tivoli zelf uiteraard het hoofd boven water wil houden, is Bartelse ook heel blij dat andere, kleinere organisaties geld krijgen zodat de 'infrastructuur' van de muziekwereld overeind blijft. "Een bandje begint klein en staat eerst bij bijvoorbeeld de Helling en EKKO of elders. Dus ik ben ook blij dat in die hele Utrechtse muziekwereld hulp geboden is zodat we daarmee kunnen proberen dat fijnmazige geheel van culturele voorzieningen overeind te houden."

Nog steeds zorgen

Ondanks dat er nu vele miljoenen worden uitgetrokken voor de cultuursector, betekent dat volgens Bartelse niet dat alle cultuurorganisaties in de regio definitief gered zijn. "We hopen eigenlijk dat er een tweede steunpakket voor cultuur komt", zegt hij.
Ook Timmermans is nog niet helemaal gerustgesteld. "Het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot de precieze schade van deze crisis in de muzieksector zal zijn. Er vallen nu al enorme gaten in de keten bij boekingskantoren en makers. En 2021 wordt uiteraard nog een spannend jaar: het is de verwachting dat we pas later in het jaar open kunnen en de reserves zijn tegen die tijd wel echt op."

45 miljoen

In totaal is 45 miljoen euro toegekend door het Fonds Podiumkunsten: ruim 22 miljoen aan meerjarige gezelschappen, ensembles en festivals en nog eens 23,5 miljoen euro aan podia. Het totale bedrag maakt onderdeel uit van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld aan de culturele sector.
Alle cultuurorganisaties mochten een aanvraag voor steun indienen. Voorwaarde om geld uit het noodfonds te krijgen, was dat gemeenten en provincies zouden toezeggen het toegekende bedrag te verdubbelen.
Weten welke organisaties allemaal geld hebben gekregen? De complete lijst is hier te bekijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.