Leanne maakt kleurige kunstwerken van grijze putdeksels

MIJDRECHT - De meeste voorbijgangers lopen er achteloos overheen, maar voor Leanne Buskermolen uit Mijdrecht zijn putdeksels onweerstaanbaar. Als ze op straat loopt, is haar blik dan ook naar beneden gericht want de straatdeksels fascineren haar.
Leanne maakt kleurige kunstwerken van grijze putdeksels
De gekte is ontstaan op vakantie in Frankrijk. Daar kom je volgens deze putdekselkenner de fraaiste exemplaren tegen: "Die liggen dan op straat te glimmen en iedereen loopt eroverheen zonder er echt aandacht aan te besteden." Maar Leanne gaf de metalen creaties wel aandacht en ging ze fotograferen. Zo kreeg ze een hele verzameling putdekselfoto's.
Putdeksel uit Frankrijk
Putdeksel uit Frankrijk © RTV Utrecht
Leanne maakte normaal olieverfschilderijen of pentekeningen. Maar haar groeiende verzameling grijze putdeksels bracht haar op een idee. Puur voor de lol is ze de deksels gaan inkleuren en gaandeweg kregen de putdeksels steeds fraaiere bewerkingen.
Bloem van putdeksel uit Dubai
Bloem van putdeksel uit Dubai © RTV Utrecht
Van de fraaie putdeksels maakte ze een kalender puur voor zichzelf. Maar steeds meer familieleden en bekenden wilden er ook wel één. Dat nam uiteindelijk een vlucht en nu sturen mensen haar zelfs foto's toe van putdeksels die ze tegenkomen.
Dat vind ik zo bijzonder, dat mensen op vakantie aan mij denken en mij dan een foto van een putdeksel sturen.
Leanne Buskermolen
Leanne maakt op dit moment vooral collages van steden met bezienswaardigheden. Zoals één met als onderwerp Utrecht. "Bij Utrecht denk ik aan het station, de Dom, Nijntje en als ik daar nog een Utrechts putdeksel aan toevoeg is het een eigentijds souvenir van een plek waar je geweest bent."
Putdeksel compositie uit Utrecht
Putdeksel compositie uit Utrecht © RTV Utrecht
RTV Utrecht heeft ook oog voor putdeksels. Enkele jaren terug ging de zender zelfs op zoek naar de oudste putdeksel in de stad Utrecht en werd er uiteindelijk één ontdekt uit 1849.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half negen 's ochtends en het programma wordt daarna ieder uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.