Buurt wil sloop vervallen Rubenslaanschool tegenhouden: 'Als je goed kijkt zie je wat het kan worden'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het gebouw is overwoekerd met klimop planten en de brandnetels op het schoolplein komen tot kniehoogte. Toch willen buurtbewoners niet dat de Rubenslaanschool in Utrecht wordt gesloopt. Driehonderd van hen tekenden een petitie om de sloophamer tegen te houden.
Wim Brunsveld is één van die buurtbewoners. Het schoolgebouw staat zo'n twaalf jaar leeg en is in staat van verval beland. Brunsveld: "Intussen zijn er veel mensen, waaronder ik, die zeggen: het is absoluut niet mooi meer. Maar als je dan op een gegeven moment de impuls krijgt om eens goed naar het gebouw te kijken, dan zie je wat het was en dan krijg je iets van: breek het alsjeblieft niet af maar maak er weer iets moois van."
Petitie tegen sloop Rubenslaanschool
Wat dat moois dan is? "Een stukje huisvesting", zegt Brunsveld, maar ook initiatieven zoals een buurthuis of kinderopvang passen in het plaatje dat Brunsveld schetst. "Wat is er nou mooier dan samen met de gemeente op te trekken en er iets moois van maken?"
Als het aan de gemeente ligt gaat de sloopkogel door de school en wordt er ruimte gemaakt voor een nieuwe school. In een reactie schrijft de gemeente: "Deze kavel hebben we aan deze kant van de stad de komende jaren nodig om de leerlingengroei op te kunnen vangen. Voor de gemeente moet de kavel in de toekomst geheel inzetbaar kunnen zijn op het moment dat bijvoorbeeld een school moet uitbreiden of er nieuwe scholen nodig zijn."
En daarnaast: volgens de gemeente laat bouwkundig onderzoek zien dat het gebouw in zo'n slechte staat verkeert dat de veiligheid te wensen overlaat. Dat vraagt om een flinke investering, van zowel de gemeente als de betrokken bewoners. "Als gemeente is het altijd een afweging maken tussen wettelijke taken die we moeten uitvoeren (zoals onderwijshuisvesting), belangen van verschillende groepen inwoners en uiteraard ook wat de kosten zijn om bijvoorbeeld een pand als deze te kunnen behouden."
Volgens buurtbewoner en initiatiefnemer Lisanne Havinga valt het allemaal wel mee. Er wonen nu immers ook mensen anti-kraak in het gebouw en als bouwkundige ziet zij zo op het oog geen veiligheidsproblemen. En die onderwijsbuffer? "Ze hebben een onderwijsbuffer nodig van 112 procent, zeggen ze zelf. Daar zitten ze in deze regio, Utrecht Oost, al ver boven."

Second opinion

Vandaag voerden gemeente en buurtbewoners een gesprek. De gemeente gaat een second opinion aanvragen over de veiligheid van het gebouw, maar benadrukt de ruimte nodig te hebben voor onderwijs. "We waarderen de betrokkenheid van de buurt en hebben een aantal omwonenden en initiatiefnemers van de petitie gesproken. Het gebouw aan de Rubenslaan staat op een kavel van de gemeente die bestemd is voor onderwijs."
Lisanne Havinga is teleurgesteld in de bijeenkomst en heeft niet het gevoel dat de gemeente mee wil denken met de buurt. "Dat er driehonderd handtekeningen zijn opgehaald leek weinig met ze te doen." De argumenten van de gemeente raken kant noch wal volgens Havinga en worden bovendien niet hard gemaakt. Zo hebben buurtbewoners na meerdere verzoeken het bouwrapport van de school nog steeds niet gezien en klopt er volgens hen maar weinig van de berekeningen over de schoolcapaciteit die de gemeente in de toekomst denkt nodig te hebben.
Havinga blijft strijdbaar. Vanavond is er een buurtbijeenkomst waar vervolgstappen worden besproken. "We moeten de gemeente blijkbaar nog meer overtuigen."