RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zo'n 1100 mensen bij Offerfeestgebed in Kanaleneiland: 'Mensen houden keurig afstand'


PROVINCIE UTRECHT - Moslims in Nederland vieren komende dagen het Offerfeest of Eid al- Adha, het belangrijkste feest van de islam. Maar dit jaar verloopt dat wat anders dan voorgaande jaren: veel moskeeŽn hebben het Offerfeestgebed verplaatst naar buiten, zoals de Sayidina Ibrahim-moskee in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Op het terrein was plek voor 960 personen, maar de opkomst bleek nog veel groter: er zijn daarom extra plekken gecreŽerd, waardoor er uiteindelijk plaats was voor zo'n 1100 bezoekers.

 Offerfeestgebed in Utrecht Kanaleneiland Offerfeestgebed in Utrecht Kanaleneiland | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Moslims vieren het Offerfeest doorgaans samen met vrienden en familieleden. Maar dit jaar moeten ze afstand van elkaar houden. MoskeeŽn gaan alleen open als mensen daar 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

Dat gebeurt ook op het Attleeplantsoen in Kanaleneiland: "Veel mensen dragen een mondkapje, er hangt een goede sfeer en de mensen houden keurig afstand", meldt verslaggever Richard Grootbod die ter plaatse is. "Vrijwilligers houden die afstand in de gaten. Het moment van aankomst en vertrek levert daarbij de meeste zorg op."

Zo'n 1100 mensen bij Offerfeestgebed in Kanaleneiland Utrecht


'Bezoekers luisteren goed'
"Het loopt vol, maar op een leuke en veilige manier", zei woordvoerder Karim Enahachi een kwartier voor aanvang van het gebed. "Bezoekers luisteren goed, maar je hoeft weinig te zeggen, want alles gaat vanzelf. Als ik zie hoe het nu gaat: fantastisch."

De bijeenkomst in de buitenlucht smaakt naar meer volgens de organisatie. "Het moet geen gewoonte worden, maar als wij in deze periode van corona het voor honderden mensen op een veilige manier kunnen organiseren: waarom niet?"

Ook andere moskeeŽn hebben de plechtigheden naar buiten verplaatst, zoals de Blauwe Moskee in Amsterdam. In Den Haag bidden ongeveer 2000 leden van twee moskeeŽn op een voetbalveld. Een aantal kleine gebedshuizen blijft dicht.

Bij het Offerfeest herdenken moslims het offer dat Ibrahim (Abraham) volgens de Koran wilde brengen door zijn zoon Ismail te doden. Op het moment dat hij tot handelen wilde overgaan, zou een engel zijn verschenen die zei dat hij een schaap mocht nemen in plaats van zijn zoon. Om dit te gedenken, laten moslims een schaap, geit of rund slachten.

 Op het gebed zijn deze ochtend zo'n 900 mensen afgekomen. Op het gebed zijn deze ochtend zo'n 900 mensen afgekomen. | Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -