RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht gaat lachgasgebruik vanaf vandaag actief controleren

UTRECHT - Het gebruik van lachgas in vier verschillende gebieden in Utrecht was sinds februari officieel al verboden, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus werd daar nog niet op gecontroleerd. Dat wordt vanaf vandaag anders: boa's gaan lachgasgebruikers actief waarschuwen als zij de fout in gaan.

Het gaat om vier gebieden waar in de periode 2018-2019 structurele overlast was: Lombok-Oost, het Wesley Sneijderpark en omgeving, Kanaleneiland-Noord en Overvecht (Zambesidreefbuurt en omgeving en Overvecht-Zuid). Daar is het verboden om gastanks en ampullen voorhanden te hebben en worden getuigen gevraagd om bij overlast contact op te nemen met de gemeente.

Problemen
Het gebruik van lachgas is al een tijd een probleem: patronen liggen overal en omwonenden hebben er een dagtaak aan om alle rommel op te ruimen. Volgens Els Wegdam van de Wijkraad van Overvecht is er regelmatig overlast in haar wijk van lachgasgebruikers. "Het is een behoorlijk probleem, met name het afval. Sinds het ingestelde verbod is de overlast ook niet minder geworden. Deze week is er pas een wijkbericht over dit onderwerp verspreid, dus ik vraag me ook af of het duidelijk was dat er een verbod is."

Wegdam vraagt zich wel af hoe het verbod wordt gehandhaafd. "Jongeren zijn namelijk heel slim: ze zien al aan iemands houding of het een handhaver is. Je kunt natuurlijk op jongeren afgaan, maar dan zijn ze natuurlijk allang weg. Zelfs als er wordt gecontroleerd in een gewone personenauto, dan nog hebben ze in de gaten of ze worden gecontroleerd."

Het lachgasverbod is voor de gemeente Utrecht een nieuwe manier om overlast tegen te gaan. Voor controleurs komt het handhaven bovenop hun huidige takenpakket, want de gemeente stelt er geen extra geld voor beschikbaar. Na een jaar evalueert de gemeente de maatregel.

Boetes
In de buurten waar het verbod geldt, is een wijkbericht verspreid waarin staat dat de gemeente vanaf 1 augustus gaat handhaven, maar volgens een woordvoerder klopt dat niet: de eerste weken wordt er alleen gewaarschuwd, pas vanaf 15 augustus legt de gemeente ook daadwerkelijk boetes op.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -