Vermeende Woerdense serie-aanrander niet bij eigen rechtszaak, OM eist celstraf

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
WOERDEN - Een verdachte van een lange reeks aanrandingen in Woerden, is vanochtend niet komen opdagen bij zijn eigen rechtszaak. Het Openbaar Ministerie eiste desondanks een half jaar cel tegen de man, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook zou hij een van de slachtoffers een schadevergoeding van 330 euro moeten betalen.
De 36-jarige Anton E. uit Nieuwerbrug aan den Rijn wilde volgens zijn advocaat niet komen, omdat hij in een kleine gemeenschap woont en de media-aandacht voor de zaak vreest. Ook houdt hij vol onschuldig te zijn. Omdat de verdenkingen al meer dan twee jaar oud zijn en er slachtoffers in de zaal waren, besloot de Utrechtse rechtbank de zaak toch te behandelen.

Betasten

Een lange reeks aanrandingen zorgde tussen februari 2017 en juni 2018 voor veel onrust in Woerden. Jonge vrouwen die in het centrum liepen of fietsten werden 's nachts benaderd door een automobilist die de weg vroeg. Volgens meerdere slachtoffers zat hij te masturberen in de auto en betastte hij hun kruis en borsten. Ook deed hij oneerbare voorstellen, een enkele keer zou hij hebben aangeboden daarvoor te betalen.
Verdachte Anton E. werd aangehouden, omdat hij ' s nachts rondreed door Woerden en voldeed aan het signalement dat van de aanrander bekend was. Op de broek van een van de vrouwen die in het kruis werd gegrepen, werd bovendien dna-materiaal gevonden dat volgens deskundigen vrijwel zeker van hem is. Ook reed hij in een zilvergrijze BMW en een Citroën Cactus die door meerdere aangeefsters worden beschreven.
Drie vrouwen deden twee jaar geleden aangifte tegen de man, maar na een oproep van de politie kwamen daar nog drie aangiftes bij. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat daarnaast nog meer vrouwen zeggen dat zij door waarschijnlijk dezelfde aanrander zijn benaderd, maar zij wilden daar verder geen werk van maken. Hun verhalen tonen wel veel overeenkomsten met die van de anderen.

Honden in de auto

Hoewel Anton E. nooit op heterdaad is betrapt, ziet het OM in vijf zaken voldoende wettig en overtuigend bewijs voor de verdenkingen. Het gaat dan vooral om zogenoemd schakelbewijs. De aanrander had het steeds voorzien op jonge vrouwen tussen de 17 en 24 jaar in het centrum van Woerden. En er zijn ook opvallend veel overeenkomsten in hun verklaringen. Het signalement dat zij gaven past bij verdachte Anton E. en de manier van handelen van de aanrander was steeds hetzelfde.
Zo vroeg hij vaak de weg naar de Johan de Witlaan, omdat zijn eigen telefoon niet zou werken. Ook zagen meerdere vrouwen dat de aanrander honden bij zich had in de auto. Ook Anton E. werd 's nachts gesignaleerd met zijn honden in de auto. Naar eigen zeggen had hij het overdag te druk om ze uit te laten. De officier van justitie had hem vandaag nader willen ondervragen over zijn nachtelijke ritjes, maar dat was door zijn afwezigheid niet mogelijk.

Advocaat wil vrijspraak

Volgens de advocaat van Anton E. zijn de signalementen die de slachtoffers gaven niet overtuigend aan zijn cliënt te koppelen. Meerdere vrouwen herkenden hem ook niet op foto's. Ook de verschillende auto's waarin E. heeft gereden, zouden niet matchen met de auto's die de aangeefsters beschrijven.
De advocaat zei verder dat het dna-spoor op de broek van een van de vrouwen daar ook via een barkruk op terecht zou kunnen zijn gekomen. En tenslotte zou Anton E. een kwetsuur aan zijn arm hebben, waardoor plotseling graaien naar de vrouwen erg lastig zou zijn.
De verdediging vroeg de rechtbank om de verdachte integraal vrij te spreken, of het anders te laten bij een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf of een taakstaf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.