In Beeld: hobbyisten die graag Tweede Wereldoorlog naspelen thuis achter de geraniums

RENSWOUDE - Menno Bausch was bij de inval in Normandië, de slag om Market Garden en het Ardennenoffensief maar pas echt spannend vindt de Zeistenaar de opening van zijn foto-expositie volgende week in Renswoude. De fotograaf was dan ook niet bij de echte veldslagen 75 jaar geleden maar speelde die de afgelopen jaren na. Bausch is namelijk re-enactor en loopt dan verkleed als persfotograaf uit de Tweede Wereldoorlog rond. Hij komt nu met een nieuw foto-project waarin hij zijn mede-acteurs vastlegde in en rondom hun eigen huis in coronatijd.
Bausch werkt als fotograaf in Zeist en heeft een bijzondere hobby: re-enactment. "Dat is het uitbeelden van levende geschiedenis. Dus je gaat terug in de tijd en dat kan van alles zijn. Je hebt Vikingen, Romeinen, Tweede Wereldoorlog of de Koude Oorlog: je kan het zo gek niet bedenken of het wordt nagespeeld."
Voor zijn hobby loopt de Zeistenaar dus regelmatig verkleed als Amerikaanse persfotograaf met een oude Argus-camera op zijn buik langs nagespeelde veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog. Door te fotograferen, combineert hij zijn werk en zijn hobby met bezoekjes aan Nederland, België en Frankrijk. "Wat ik heel mooi vind, is evenementen zo te fotograferen dat je teruggaat in de tijd. Als er over tien jaar wordt gezocht naar oorlogsfoto's op Google en die van jou komt naar boven: dan heb je het goed gedaan."

'Op wacht' in de voortuin
Maar de ontwikkelingen rond het coronavirus sloegen ook als een bom in in het wereldje van de oorlogs-acteurs. Bausch: "Alle evenementen zijn afgelast. Op Facebook zitten veel mannen en vrouwen die zeiden dat ze het misten. Je mist echt de broederschap en de gezelligheid."
Maar bij de fotograaf uit Zeist zorgden de stille dagen in lockdown juist voor een creatieve doorbraak. "Toen ben ik gaan denken: hoe kan ik dit op een leuke manier uitbeelden?" Hij kwam op het idee om zijn oorlogsmakkers te fotograferen in hun thuisomgeving. "Dus ik heb iemand gefotografeerd die in uniform en met wapens kruipend door de woning is gegaan. Of er heeft een man 'op wacht' gestaan in de voortuin. En we hadden een Duitser in een woning in Nijmegen die met verrekijker op de uitkijk staat."

Voor sommige foto's werden zelfs halsbrekende toeren uitgehaald. "We hebben een Amerikaanse militair die zogenaamd uit een Dakota springt, maar die hangt eigenlijk uit een raam op de eerste verdieping."

De plaatjes zijn speels door moderne elementen te combineren met historisch kloppende uniformen. "Re-enactors zijn bloedserieus in hun hobby. Dus je moet uitkijken dat je ze niet te kakken zet op de foto. Ik heb er één die is op het randje. Daar zie je een gewonde soldatendame die wordt verbonden met toiletpapier. En dat is natuurlijke de kwinkslag met het hamsteren van toiletpapier. Die kon nog nét."

Expositie
De fotoserie van Bausch is vanaf volgende week zaterdag tot en met 5 september te bewonderen op een toepasselijke locatie: het bezoekerscentrum van de Grebbelinie in Renswoude. En zelfs voor een man die bij de grootste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog was, blijft de tentoonstelling een enerverende ervaring. Bausch: "Dit is mijn eerste expositie. En ik vind het eigenlijk best wel een beetje spannend!"

De re-enactment foto's van Bausch zijn ook te zien op zijn Instagram-pagina.
