'Voedselbos in Leusden vergroot de betrokkenheid van mensen'

LEUSDEN - Eten uit de eigen buurt is hip. Bij moestuincomplexen zijn wachttijden, boeren starten buurtmoestuinen en projectontwikkelaars planten eetbare gewassen in wijken. Ook zijn er steeds meer voedselbossen, sinds dit jaar ook een in Leusden. Nog een paar jaar en dan is daar van alles te oogsten.
Veel bomen en struiken steken nog maar net met een steeltje boven de grond. "Maar heb geduld!" is de boodschap van Petra Noordhuis. Ze is een van de vrijwilligers bij het Voedselbos in Leusden en verwacht dat het plukwoud straks een leuke voedselbron is voor inwoners. "We hebben meer dan zeshonderd bomen en struiken, zo'n vijftig verschillende soorten."
Petra heeft een overzicht van het bos en alle gewassen die er groeien.
Petra heeft een overzicht van het bos en alle gewassen die er groeien. © RTV Utrecht
Leusdenaren moeten nog een paar jaar wachten. De oogst dit jaar bedraagt tot nu toe niet meer dan vijf potjes jam, gemaakt van bessen. Het bos moet eerst volwassen worden. Petra: "Er komen notenbomen en roomappel... Daarvan hoorden we dat over zes jaar de eerste vruchten komen. Het is dus eerst even afwachten. Als de bomen straks groot zijn en veel vruchten geven, dan wordt het genieten!"
Jam van de eerste oogst.
Jam van de eerste oogst. © RTV Utrecht

Ecosysteem

Voedselbossen krijgen steeds meer aandacht van natuur en milieuorganisaties. Zij zien het als een goede manier om natuur en voedselproductie met elkaar te combineren. Het voedselbos vormt door de diversiteit aan beplanting, insecten en dieren een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt. Bestrijdingsmiddelen zijn dan niet meer nodig. Henri Lindenhof, ook vrijwilliger, is daar heel enthousiast over: "Laat de beestjes elkaar maar opeten en af en toe een appel!"
De oogst zal ook ieder jaar toenemen; zo werkt het bos, vertelt Henri. Al blijven de eerste jaren spannend, want de kwaliteit van de grond is heel belangrijk. Daar hebben ze in Leusden wel werk aan. "Dit hier is landbouwgrond geweest en daarom zit er nog veel kunstmest in de grond, dat is eigenlijk heel slechte grond. Om dat om te zetten naar grond voor natuurlijke landbouw. heb je tijd nodig."

Vrijwilligers

Dus doet een groep van 30 vrijwilligers zijn best om voor het eigen bos te zorgen. Ben van Kampen loopt met een grasmaaier over de bospaden: "We geven de planten water en onderhouden het een beetje, zoals nu met het gras. Maar eigenlijk doen we het liefst niets."
Ben maait het gras
Ben maait het gras © RTV Utrecht
De vrijwilligers hopen dat het bos op de korte termijn iets doet met het bewustzijn van mensen over eten. Henri Lindenhof: "Het vergroot de betrokkenheid van mensen bij het gebied waar ze wonen. Als je ervan moet eten, ben je er toch zuiniger op dan wanneer er bijvoorbeeld een parkeerplaats ligt." Petra ziet al schoolklassen voor zich die komen plukken. "We willen zoveel mogelijk Leusdenaren bij het bos betrekken, hoe dat precies zal zijn is ook afhankelijk van de oogsten die we gaan krijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.