Rondreizende straatdichter in de stad: 'Kan dienen als cadeautje of een hart onder de riem'

UTRECHT - Sjaak Kroes is dichter en in de zomer reist hij de Randstad door. Op zijn fiets waar een bureau aan vastzit, fietst hij door de stad en kiest hij een mooi plekje uit. Daar komt hij in gesprek met mensen en schrijft voor hen een persoonlijk gedicht.
In het Wilhelminapark in Utrecht zit de dichter onder een boom te wachten op een voorbijganger die zin heeft in een gesprek. "Ik schrijf persoonlijke gedichten voor iemand. Dat kan zijn als een cadeautje of om iemand een hart onder de riem de steken."
Straatdichter Sjaak Kroes aan het werk in Utrecht.
Straatdichter Sjaak Kroes aan het werk in Utrecht. © RTV Urecht / Fleur Kleinhuis
Vijf jaar geleden kwam hij op het idee om als straatdichter aan de slag te gaan. "Een vriendin van mij zag een dichter in New York op straat en dacht direct, 'als iemand dit kan dan ben jij het'. Toen ben ik begonnen in Den Haag en een jaar later ben ik ook naar Utrecht en andere steden gegaan."
Sjaak de rondreizende stadsdichter staat in Utrecht
De gedichten bedenkt Sjaak niet zomaar, er gaat eerst wat aan vooraf. "Je probeert zoveel mogelijk input bij een ander te ontrafelen om een mooie band te omschrijven tussen mensen. Ik probeer veel te dichten met beelden en persoonlijke elementen te gebruiken, dat geeft herkenning."
En voor de jonge dichters heeft hij ook nog een tip. "Het is belangrijk om niet te veel in de grote thema's te hangen. Neem veel details op in je gedichten, daar zit veel kleur aan. Als je bijvoorbeeld over de liefde wil schrijven, moet je er persoonlijke beeldtaal bij gebruiken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.