RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegein heeft meest duurzame distributiecentrum ter wereld

1/3
NIEUWEGEIN - Nieuwegein heeft het meest duurzaam ontworpen distributiecentrum van de wereld. De fabriek van supermarktketen Jumbo op bedrijventerrein De Liesbosch opent vandaag haar deuren.

Vanuit dit distributiecentrum zullen uiteindelijk alle winkels in Nederland, dat zijn er bijna 700, en vier winkels in België bevoorraad worden. Het gaat alleen om houdbare producten zoals cosmetica en schoonmaakmiddelen. Nieuwegein is volgens de logistiek directeur Karel de Jong de perfecte plek: "Van hier naar Groningen is 190 km, en van Nieuwegein naar Brussel is 170 kilometer. Dus voor ons ligt het, met vestigingen in Nederland en België, heel centraal."

Distributiecentrum Jumbo in Nieuwegein opent haar deuren


Duurzaam
Het gebouw is in het ontwerp het meest duurzame van de wereld. Later zal Jumbo nog getest worden of het ook zo zal blijven als het centrum in vol bedrijf is.

Het pand is 43.500 vierkante meter groot, en op het dak liggen 13.500 zonnepanelen om energie op te wekken. Het pand is gasloos en het regenwater wordt opgevangen. Het water wordt gebruikt om de wc's door te spoelen.

Ook zit de duurzaamheid in het feit dat alles wat op het terrein stond en afgebroken moest worden, op het terrein is gebleven. Dat is bijvoorbeeld verwerkt in de grond. Het zorgt nu voor een verstevigde ondergrond van de weg of zit in de fundering van het gebouw.

Daarnaast is er gedacht aan het milieu. Er liggen schelpenbakken voor de scholekster, er is een bijenhotel en er zijn wanden voor ijsvogels waar ze in kunnen nestelen.

Mechanisch
In het bedrijf gebeurt bijna alles mechanisch. Dat betekent dat hier minder dan de helft van het personeel nodig is in vergelijking tot distributiecentra zonder alle techniek.

 Distributiecentrum Jumbo in Nieuwegein opent haar deuren Distributiecentrum Jumbo in Nieuwegein opent haar deuren | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Uiteindelijk neemt de vestiging in Nieuwegein het bedrijf in Elst (Gelderland) over. Het personeel uit die vestiging heeft volgens de logistiek directeur van Jumbo bijna allemaal een andere baan binnen het bedrijf kunnen krijgen. Daarmee gaan er dus geen banen verloren. Ook zorgt de fabriek in Nieuwegein ook weer voor werkgelegenheid: "We hebben veel techneuten, monteurs nodig. Daarnaast hebben we hier iets nieuws, namelijk een Control Room. Dat is een soort verkeerstoren zoals op Schiphol hier die de fabriek aanstuurt", vertelt Karel de Jong.

Verkeer
Op dit moment worden ongeveer honderd winkels vanuit Nieuwegein bevoorraad. Komende maanden wordt de capaciteit opgeschroefd. Uiteindelijk zal eind november de fabriek op volle toeren draaien.

Dat betekent dat het op de weg drukker zal worden met de bekende gele vrachtwagens. Maar daar is volgens wethouder Ellie Eggengoor voldoende rekening mee gehouden: "Het gaat wel voor drukte zorgen maar we hebben als gemeente goed met Jumbo overlegd zodat het niet te druk gaat worden." Er zijn aanpassingen op het terrein gedaan vertelt de wethouder: "Dit bedrijf heeft zijn eigen inrit en afrit. Daarnaast ligt het vlakbij de A12, dus daarmee denken we dat het prima te hanteren is in deze omgeving."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -